Design voor mensen met dementie en cognitieve stoornissen

Bij het ontwerpen voor mensen met dementie moeten zowel de binnen- als de buitenruimte worden gebouwd ter compensatie van de beperkingen die worden ervaren door mensen met Alzheimer of andere aan dementie gerelateerde ziekten.

oude mensen die samen praten

Elk jaar worden mensen steeds ouder en ouder - maar hoe langer we leven, hoe groter de kans dat we een dementiegerelateerde ziekte krijgen. Op dit moment zijn er 850.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk die aan dementie lijden, en de verwachting is dat dit aantal in de komende 20 jaar bijna zal verdubbelen. Deze verwachte toename van het aantal gevallen betekent dat we meer woningen moeten bouwen voor mensen met dementie. Laten we eens kijken naar de beste ontwerpen om de beste ruimte te creëren.

Bevordering van het welzijn

Wanneer we ontwerpen voor mensen met dementie, moet het ontwerp echt rekening houden met de uitdagingen die patiënten ervaren. Enkele belangrijke trends die het ontwerp moet bevorderen zijn: maximale onafhankelijkheid, verbetering van het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, een ruimte die gemakkelijk te navigeren is, versterking van de persoonlijke identiteit en beheersing van prikkels. 

Om de best mogelijke zorg te waarborgen voor mensen met dementie heeft een Australisch team een Environmental Audit Tool (EAT) ontwikkeld ter bestrijding van de negatieve invloeden die de omgeving kan hebben op mensen die in verpleeghuizen of andere faciliteiten voor begeleid wonen.

De invloed van de omgeving

Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van de bebouwde omgeving op ons fysiologisch en psychologisch welzijn. Dit geldt in het bijzonder voor mensen met dementie, omdat zij eerder reageren op zintuiglijke prikkels.

De erkenning hiervan heeft geleid tot de opstelling van een handboek dat is ontworpen om architecten en aannemers te helpen ruimtes te bouwen die vriendelijk zijn voor mensen met dementie.

De ontwerpprincipes van het Environmental Audit Tool

Het onderliggende principe van EAT is het ontwerpen op een manier die een positieve invloed heeft op de levenservaring van een persoon.

De belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp van EAT zijn:
  • Maak gebruik van een eenvoudige indeling, met lichte en egaal gekleurde vloeren, zowel binnen als buiten.
  • Zorg voor goede visuele accenten en vermijd overprikkeling van de bewoners. Zorg voor symbolen voor een beter begrip.
  • Houd er rekening mee dat patiënten kunnen gaan rondzwerven. Dus geen doodlopende wegen of gebieden die niet omheind zijn.
  • Zorg voor een grote geluidsabsorptie en geluidsisolatie om de weerkaatsing van het geluid te verminderen.
  • Bied voldoende toegang tot natuurlijk licht.

Verminder onnodige irritatie

Een van de leidende filosofieën bij het ontwerpen voor mensen met dementie is het vermogen om onnodige stimulatie te beheersen, waaronder ook de akoestische omgeving van een ruimte valt.  

Wanneer geluidsgolven de harde oppervlakken in een ruimte raken, wordt het geluid terug in de ruimte weerkaatst in plaats van dat het wordt geabsorbeerd. Hierdoor stijgt de totale geluidsdruk in de ruimte.

Om te zorgen voor evenwichtige akoestiek in de ruimte, moeten de geluidsniveaus goed worden beheerd. Door vanaf het begin van het project rekening te houden met de akoestiek, kan een ontwikkelaar de bouw van het project en de totale projectkosten beter beheren.

1/1

Akoestische oplossingen die prachtig presteren 

Buffergeluid in verpleeghuizen is essentieel voor verpleeghuizen of andere instellingen voor langdurige zorg waar mensen met dementie of de ziekte van Alzheimer wonen. 

Met zoveel verschillende akoestische plafondtegels om uit te kiezen, kan het een uitdaging zijn om te beslissen welke geschikt is voor uw volgende project. 

Ben je van plan om een ​​akoestisch plafond te gebruiken in je volgende verpleeghuisproject? Rockfon staat voor je klaar. We bieden een breed scala aan akoestische plafondtegelranden voor elke behoefte.

Als u zich zorgen maakt over natuurlijk licht in uw ruimte, dan is ons Rockfon Blanka®-assortiment perfect voor u. Bekijk enkele van onze andere productreeksen die geweldig zijn voor gebieden die regelmatig moeten worden gereinigd en gedesinfecteerd, zoals Rockfon® MediCare® Block of Rockfon® MediCare® Standard

Wij zijn specialisten in het creëren van optimale akoestische omstandigheden voor elke ruimte. Neem contact op met een van onze sales vertegenwoordigers voor meer informatie over een specifiek product.