Drijven, verdrinken of spetteren de geluiden in het zwembad?

21 december 2021

Een zwembad wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, van opleiding tot recreatie. De akoestiek van een zwembad beïnvloedt onze ervaring. Zwembadgeluiden kunnen ofwel een vredige sfeer scheppen of een onrustig gevoel of chaos opwekken.

Omdat het dagelijkse leven veeleisend kan zijn, zoeken we ontspanning in recreatiecentra, zoals kuuroorden en saunaclubs. Zwembaden zijn populair omdat ze zowel fysieke stimulatie als geestelijke rust bieden. Er zijn echter veel dingen die zwembaden lawaaierig maken: spelende kinderen, mensen die in het zwembad duiken, geschreeuw van vreugde, fluitjes van badmeesters en nog veel meer. Een slechte zwembadakoestiek draagt alleen maar bij tot de overlast en kan het plezier voor velen plotseling bederven.

Om een optimale sfeer in een zwembad te ontwerpen, is het van cruciaal belang rekening te houden met alle activiteiten die in die ruimte kunnen plaatsvinden: zwemlessen, spelen, aquafitness, sport- en wellnessactiviteiten, zwemmen voor kinderen, enz. Deze situaties leiden tot een aantal uitdagingen voor een optimale akoestiek in een zwembadruimte waar lawaai ongemak kan veroorzaken, de veiligheid kan verminderen en zelfs het risico van blijvend gehoorverlies kan verhogen. Eens zien hoe we dat kunnen vermijden.

Geluidsisolatie is de sleutel

In een zwembad is het geluidsniveau afhankelijk van de geluidsbronnen, de isolatie en de absorptiemiddelen. Vanuit het oogpunt van gezondheid en welzijn is het belangrijk om een optimaal evenwicht tussen deze factoren te handhaven. Wanneer rekening wordt gehouden met akoestische eigenschappen zoals het ontwerp van de zwembadtegels en het plafond, zal dit automatisch leiden tot een toename van het aantal bezoekers en een grotere tevredenheid van het personeel. Daarom is het van essentieel belang een zwembad te ontwerpen met een gevoel van vrijheid, gezondheid en geluk. Klinkt goed, of niet?

Laat geen schreeuw om hulp ongehoord

Hoewel een zwembad een plaats voor vertier is, kan er elk moment een ernstig incident plaatsvinden. Daarom is het voor coaches en badmeesters van vitaal belang om een mogelijke schreeuw om hulp goed te kunnen onderscheiden. Voortdurend hoge geluidsniveaus kunnen namelijk leiden tot een slechte spraakverstaanbaarheid. De harde betegelde oppervlakken van het zwembad bieden een minimale geluidsabsorptie en zorgen ervoor dat het geluid door het zwembad weerkaatst wordt. Aangezien veiligheid, instructie en plezier allemaal van cruciaal belang zijn, is het een must om prioriteit te geven aan de akoestiek in zwembaden.

Geluidsgolven en akoestiek

Zwembaden zijn vochtige ruimtes met hoge temperaturen en chloor. Het is belangrijk dat bouwmaterialen en de akoestiek bestand zijn tegen de vochtigheidsgraad. Producten die bestand zijn tegen hoge temperaturen, corrosiebestendig en antibacterieel zijn, maken een enorm verschil. Absorptiemiddelen worden vaak gebruikt om de akoestische omgeving in gebouwen te verbeteren, maar door het klimaat in zwembaden is dat niet altijd even eenvoudig.

Jouw checklist voor het creëren van het perfecte binnenzwembad

1. Verminder het geluidsniveau middels een geluidsabsorberend plafond, en combineer dit waar mogelijk met geluidsabsorberende wandpanelen

2. Water-, temperatuur- en vochtbestendigheid spelen allemaal een belangrijke rol. Zorg ervoor dat je producten gebruikt die niet lijden onder waterspatten of hoge vochtigheid en temperaturen

3. Laat altijd corrosiebestendige plafondsystemen installeren

4. Als jouw zwembadruimte wordt gebruikt voor sportactiviteiten en balspelen, kies dan voor akoestische oplossingen die ook stootbestendig zijn

5. Gebruik antibacteriële oplossingen die niet gevoelig zijn voor chloor om een veilige en hygiënische omgeving te creëren

6. Afhankelijk van de sfeer en het karakter van het zwembad, kan het een voordeel zijn een akoestische oplossing te kiezen die de lichtverspreiding verhoogt door het daglicht van buitenaf naar binnen te halen

Hieronder belichten wij twee van onze zwembadconstructies waarbij aan al deze eisen is voldaan. Onze producten dragen bij aan het bouwen van zwembaden waar mensen lekker kunnen uitrusten, zorgeloos kunnen spelen en simpelweg kunnen genieten van het leven.

Le Cap, Sartrouviile – vol trots

Le Cap, Sartrouviile, een zwemparadijs in Frankrijk, is een van de pareltjes uit het portfolio van Rockfon. Geïnspireerd door biomimetica, maakt de architectuur gebruik van natuurlijke materialen zoals steen en glas. Om de weerkaatsing van deze materialen te verspreiden, worden van nature gebogen vormen en poreuze materialen gebruikt om het omgevingsgeluid te dempen. De akoestiek in het zwembad is ontworpen met de algehele sfeer en stijl in het achterhoofd. Het creëert stilte door het geluid te verspreiden, dankzij de Rockfon® TropicTM oplossing die werd gebruikt.

Le Cap swimming pool fitness centre, Rockfon Color-all Charcoal, Ekla A-edge E-edge, leisure
“Wij hebben driehoekige eilanden gemaakt - zoals origami - omdat zij geluiden in de hoeken opvangen en helpen echo's te onderdrukken.”

Jean-Michel Ruols

Architect

Arts et Vie – pracht en praal

Arts et Vie is een prachtig vakantieresort in Frankrijk met één binnenzwembad en drie buitenzwembaden. Rockfon speelde een cruciale rol in de bouw ervan, van ontwerp en functie tot de akoestiek en het uiterlijk van het zwembad. Het was de eerste keer dat dit uitstekende, innovatieve plafondontwerp werd gebruikt, speciaal gemaakt met de Rockfon® Sonar. Het lokt niet alleen gezinnen naar het zwembad, maar de stilte en rust die het creëert, zorgt ervoor dat deze gezinnen er zo lang mogelijk willen blijven.

Centre de loisir Arts et Vie Plozevet, France, SONAR X-edge, B-edge, Chicago Metallic T24 Hook D850 ECR class D , 600 x 600, White, Philippe Gauthier, Arts et Vie, UBERAUM & Philippe Gauthier Architect