Rockfon introduceert het 'next level' systeemplafond

6 december 2018

Hotel Theater Figi in Zeist heeft de primeur van het eerste Rockfon 3D-systeemplafond in Nederland. Het gaat om een compleet nieuwe toepassing waarmee deze standaard plafondoplossing naar een hoger niveau getild wordt.

NL, Zeist, Hotel Theater Figi, Gerben van der Molen, Stars Design, Leisure, Auditorium, Concert Hall, Rockfon Blanka, A-edge, 600x600, white, T24 Black - new 3D application

De theaterfoyer van Hotel Theater Figi in Zeist heeft de primeur van nieuwe 3D-toepassing standaard systeemplafond.

NL, Zeist, Hotel Theater Figi, Gerben van der Molen, Stars Design, Leisure, Auditorium, Concert Hall, Rockfon Blanka, A-edge, 600x600, white, T24 Black - new 3D application

De theaterfoyer van Hotel Theater Figi in Zeist heeft de primeur van nieuwe 3D-toepassing standaard systeemplafond.

NL, Zeist, Hotel Theater Figi, Gerben van der Molen, Stars Design, Leisure, Auditorium, Concert Hall, Rockfon Blanka, A-edge, 600x600, white, T24 Black - new 3D application

De theaterfoyer van Hotel Theater Figi in Zeist heeft de primeur van nieuwe 3D-toepassing standaard systeemplafond.

Rockfon® (onderdeel van de ROCKWOOL Group) heeft samen met interieurarchitect Gerben van der Molen van Stars Design uit Schiedam een compleet nieuwe 3D-toepassing van het standaard systeemplafond ontwikkeld. Deze innovatie stelt architecten in staat een goede akoestiek te realiseren en tegelijkertijd te spelen met de hoogtes en patronen van plafondpanelen in een standaard systeemplafond. Dat biedt vrijwel oneindige ontwerpmogelijkheden. Of zoals de interieurarchitect het zegt: “Deze toepassing maakt van een systeemplafond een lust in plaats van een last.”

Hotel Theater Figi in Zeist heeft de primeur van het eerste Rockfon 3D-systeemplafond in Nederland. De toepassing is in zwart-wit uitgevoerd in de theaterfoyer tijdens een grondige renovatie van het hotel. Hoewel de complete foyer is vernieuwd - van vloer en wanden tot en met de bar - lijkt het plafond de grote aandachtstrekker, vertelt directeur Victoria Ruijs van Figi. “Al onze gasten beginnen er over, het is echt een blikvanger.” Zelf is ze ook enthousiast over het ontwerp en design, dat is uitgevoerd met Rockfon Blanka, een plafondpaneel met een uiterst mat en extreem wit oppervlak (L-waarde: 94,5), en een zwart ophangsysteem. “Ik vind het echt een mooi, speels plafond dat de juiste uitstraling heeft voor ons hotel-theater. Het maakt het ontwerp van de foyer helemaal af”, zegt Ruijs. “Tegelijkertijd kunnen we gemakkelijk bij alle installatietechniek”. De directeur vertelt dat de kleurstelling een doorvoering van het originele designthema van het hotel is. Zwart-wit is ook terug te zien in het wapen van Zeist.  

Ik vind het echt een mooi, speels plafond dat de juiste uitstraling heeft voor ons hotel-theater. Het maakt het ontwerp van de foyer helemaal af.

Victoria Ruijs

Directeur van Figi

Van nadeel een voordeel maken

Interieurarchitect Gerben van der Molen, die de nieuwe foyer van Theater Hotel Figi ontwierp, stond aan de wieg van de ontwikkeling van het 3D-plafond. “Ik heb het bedacht als antwoord op de vraag die ik mezelf stelde: ‘hoe kunnen we systeemplafonds maken die functioneel, betaalbaar en toch mooi zijn?’ De basisgedachte is om van het nadeel van een systeemplafond (de zichtbare ophangconstructie) een voordeel te maken door de ophangconstructie te benadrukken”, licht hij toe. “Alle fabrikanten willen hun systeemplafond zo strak mogelijk gemonteerd zien, maar door de constructie een kleur te geven en de platen er schuin in te leggen ontstaat juist een zeer fraai en decoratief beeld. Vanuit elke hoek bezien biedt het bezoekers een ander perspectief. Als interieurarchitect vind ik het echt een versterking van het complete interieurontwerp.”

Rockfon direct enthousiast

Van der Molen raakte vorig jaar tijdens een bijeenkomst van Building Leisure Buildings in gesprek met key account manager Anton Faber van Rockfon over zijn idee, vertelt hij. “Anton was direct enthousiast en probeerde mijn ontwerp in de praktijk te brengen. De ontwikkeling van een compleet nieuw systeem (nieuwe profielen en panelen) bleek niet nodig, want het concept en de looks konden gerealiseerd worden door bestaande profielen te combineren met een (iets aangepast) bestaand plafondpaneel.”

In Hotel Theater Figi vond hij een geschikt project om het ontwerp voor het eerst toe te passen. Om ook hen te overtuigen gaf een mock-up, gemaakt in het Rockfon development center, uiteindelijk de doorslag. De proefopstelling overtuigde zowel de interieurarchitect, opdrachtgever als het bouw- en montagebedrijf dat het gewenste resultaat kon worden bereikt met standaard beschikbare Rockfon-oplossingen. “Ons uitgangspunt is altijd geweest om met bestaande producten en tegen een geringe meerprijs, een compleet nieuwe uitstraling en beleving te creëren”, licht Sven van Ool, technical service manager Rockfon toe. “Hierdoor is het systeem ook makkelijk en budgetvriendelijk te realiseren in bestaande situaties waarbij het zichtbare plafondsysteem vervangen wordt en vervolgens meteen een ‘upgrade’ krijgt.” 

Ons uitgangspunt is altijd geweest om met bestaande producten en tegen een geringe meerprijs, een compleet nieuwe uitstraling en beleving te creëren.

Sven van Ool

Technical Service Manager, Rockfon

Unieke look met standaard systeem

De unieke look en feel in de foyer van Hotel Theater Figi is gemaakt met het standaard Chicago Metallic™ ophangsysteem. Dat is een T24-profielsysteem met panelen van 60 cm bij 60 cm waarbij de T-profielen worden omkaderd met zogeheten C-profielen, ofwel bestaande (op maat gemaakte) ‘omkaderprofielen’. Het standaard vlakinlegpaneel is daarbij iets smaller dan normaal (57,5 cm i.p.v. 59,4 cm) en wordt schuin in het profiel gelegd; zo ontstaat het fraaie eindresultaat. 

Montage: íets meer denkwerk

Ook aannemer Visser Bouw Advies Beheer BV uit Zeist was meteen enthousiast over het voorstel voor het nieuwe plafond en durfde samen met vaste plafondpartner MARVO systeemplafonds uit Hoogeveen de uitdaging aan om de nieuwe toepassing voor het eerst te realiseren.   

De montage bleek in de praktijk niet veel anders dan bij een gewoon standaard systeemplafond, heeft monteur Raymond Everts van MARVO systeemplafonds ervaren. “Het plaatsen van het C-profiel is een extra handeling en het leggen van het paneel is nét even anders dan gebruikelijk. Maar daar ben je snel aan gewend. Ik heb over dit plafond iets langer gedaan dan gebruikelijk, maar het was ook de eerste keer. Een ander aandachtspunt is dat je wat meer moet nadenken over het te volgen patroon. Maar dat vond ik juist leuk, omdat je naar een verrassend eindresultaat toe werkt.” 

Akoestiek dik in orde

En dat eindresultaat mag er zijn: het plafond oogt speels, maar ook chique en sfeervol. Dankzij de strakke montage is alle installatietechniek fraai weggewerkt en toch goed toegankelijk. Doordat het plenum is afgesloten wordt aan specifieke eisen met betrekking tot rookontwikkeling voldaan. Ook op het gebied van lichtdiffusie, comfort en akoestiek presteert het nieuwe systeemplafond uitstekend; het 3D-patroon doet geen afbreuk aan de prestaties die een regulier systeemplafond levert. “Als er al iets verandert aan de akoestische prestaties, zal dit naar verwachting enkel positief zijn”, stelt Van Ool. Bij het gebruik van de Rockfon Color-all® plafondpanelen wordt de hoogste geluidsabsorptie (αw = 1,00, klasse A) en brandreactie (A1) behaald.

De uitgebreide range van plafondpanelen en bijpassend Chicago Metallic ophangsysteem in 34 standaard Rockfon Color-all® kleuren en alle NCS en RAL kleuren die op aanvraag beschikbaar zijn, zorgt volgens Van der Molen voor een “haast eindeloze reeks aan ontwerpmogelijkheden voor architecten”. “Want je kunt ook nog variëren in het legpatroon. Van recht-toe-recht-aan tot in een vierkant of in een cirkel: de mogelijkheden zijn zo goed als onbeperkt. Deze nieuwe toepassing maakt van een systeemplafond een lust in plaats van een last.”

De installatierichtlijn voor de 3D-toepassing van het Rockfon systeemplafond is vanaf heden beschikbaar in Nederland.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Customer Service via info@rockfon.nl of tel. 0475 353 035.