Hoe creëer je de perfecte kantoorruimte?

We hebben Signe Blomquist, hoofd interieurdesign en werkplekontwerp bij Henning Larsen, gevraagd naar de belangrijkste factoren bij het ontwerpen van de kantoorruimte van de toekomst. Het gaat niet alleen om geluid, licht en lucht, maar ook om ons bewustzijn van de omgeving en de mensen die de ruimte zullen gebruiken, zowel nu als in de toekomst.

Mensen in duurzaam kantoor werken samen

Hoe overwin je de klimaatverandering?

Als je één algemene uitdaging moet kiezen die onze benadering van architectuur en design voor de komende jaren zal beïnvloeden - dan is dat zonder meer het klimaat. Signe Blomquist, twijfelt er niet aan hoe belangrijk het is deze kwestie aan te pakken.

“Toen ik in 1978 werd geboren, waren er 4,3 miljard mensen op aarde om onze gemeenschappelijke grondstoffen te verbruiken. Vandaag zijn we met 7,7 miljard mensen. Als dit zo doorgaat, en als we dezelfde hoeveelheid grondstoffen blijven gebruiken in de bouw als vandaag, dan zullen we in 2050 3,5 keer meer grondstoffen nodig hebben dan wat de aarde vandaag levert - Dit is een berekening die we moeten maken, vooral als architecten”

“De tendens is gelukkig dat we in veel grotere mate rekening houden met de gevolgen voor het milieu voordat we beginnen met het uittekenen van de projecten. We zien een grote toename in de ontwikkeling van duurzame materialen voor het interieur die rekening houden met zowel klimaatvriendelijkheid als een gezond binnenklimaat", legt Signe Blomquist uit.

Welke trends beïnvloeden vandaag de dag de inrichting van kantoren?

“We zijn veel flexibeler geworden wat betreft onze fysieke aanwezigheid op het werk. Vandaag werken we vanuit veel verschillende bestemmingen en via veel verschillende platforms. We hebben het dan ook over een nieuw type werknemer, de "digitale nomade", die slechts een kleine verbondenheid voelt met de fysieke werkruimte. En we zien dat bedrijven vaststellen dat de dagelijkse werkbezetting soms maar 30% van het totale personeel is. ”

Signe Blomquist legt uit dat als je werknemers zonder fysieke verbondenheid met de werkplek vraagt welke uitdagingen zij ervaren, het antwoord duidelijk is: zij voelen zich niet verbonden met hun team en missen een zekere binding. Aan de andere kant antwoordt de meerderheid van de mensen dat ze in grotere mate in staat zijn geconcentreerder en ongestoord te werken. Met andere woorden, zij zijn meer in staat "Deep Work" te kunnen leveren, zoals architectuurprofessor David Dewane het noemt.

“We moeten de toekomstige werkruimten ontwerpen met dit in ons achterhoofd. Om een omgeving te creëren die tegemoet komt aan de verschillende behoeften van de werknemers en hun verschillende werktaken ondersteunt, is het noodzakelijk dat wij als architecten goed nadenken. Wij moeten een omgeving creëren die interessante arbeidskrachten aantrekt en behoudt en tegelijkertijd de visie van het bedrijf en de behoeften van de werknemers ondersteunt.”

Hoe ga je om met geluid, licht en lucht in het design?

“Een geslaagd inrichtingsproject bestaat uit vele factoren. Een van de meer fundamentele is een goed en duurzaam binnenklimaat. Het is van cruciaal belang dat je 's middags fris kunt ademhalen en je geen zorgen hoeft te maken over natte plekken onder je oksels na een half uur vergaderen

“Een open kantoorruimte is iets waar we als architecten rekening mee moeten houden, want het staat gelijk aan akoestische uitdagingen. Daarom beginnen veel van onze projecten met een akoestische oplossing”

Ze legt uit dat plafond in combinatie met wand en vloer een grote betekenis heeft voor de beleving van de ruimte. Het plafond heeft daarom een bijzondere plaats in de architectuur, ook als we terug in de tijd kijken

“De koepel van het Pantheon in het oude Rome en het verhaal dat deels door het licht verteld wordt, zoals het indrukwekkende cassettenplafond, zijn door de eeuwen heen een grote inspiratiebron voor architecten geweest. Vandaag zijn de stucplafonds in de hoge appartementen van Kopenhagen nog steeds erg in trek en vertellen ze een bijzonder verhaal waardoor in elk appartement een werkelijk uniek interieur ontstaat. Het plafond, in combinatie met de muren en de vloer, kan helpen om de speciale uitdrukking te scheppen die we als architecten willen bereiken als we ruimte en interieur creëren.

Waar moet je beginnen bij het ontwerpen en wat is het perfecte kantoor?

“In principe is het belangrijk dat we goed luisteren naar wat de klant wil. We weten veel over het creëren van een fysiek kader dat verschillende soorten werk ondersteunt. Maar we weten niet wat essentieel is voor elk bedrijf waarmee we werken, tenzij we het hun vragen. Daarom willen we in de beginfase van elk project altijd eerst de gebruiker en diens behoeften leren kennen. Op basis van de eerste uitkomsten, maken we een voorstel voor het interieurontwerp.”

“Het perfecte kantoor is een omgeving voor collega's, waar de fysieke ruimte samenwerking ondersteunt en ruimte biedt aan verscheidenheid. Een plek waar de visie van het bedrijf duidelijk via het interieur wordt gecommuniceerd en een gemeenschappelijke boodschap uitdraagt. Het is een plaats waar je echt wilt blijven. En waar de fysieke, mentale en digitale werkomgeving eenheid uitstraalt”