Oudere gebouwen kunnen om verschillende redenen een uitdaging zijn, zowel voor bewoners als voor het milieu. Het kantoor van Rockfon in Wijnegem was hierop geen uitzondering. Het pand uit 1966 was sterk verouderd en niet meer geschikt voor zijn functie. Bovendien was het energieverbruik veel te hoog. Om de impact op het milieu te minimaliseren, besloot Rockfon om het gebouw ingrijpend te renoveren in plaats van te slopen en nieuw te bouwen. Deze beslissing is perfect in lijn met de doelstelling van de ROCKWOOL Group om het totale energieverbruik in kantoren wereldwijd tegen 2030 met 75% te verminderen. 

Een pak beter…

Momenteel werken er zo’n 180 mensen in de vestiging in Wijnegem. Naast de productieafdeling van Rockfon, biedt het gebouw onderdak aan de verkoopafdelingen van ROCKWOOL bouwisolatie en HVAC, Rockpanel en Rockfon. “Om een fijne en duurzame werkomgeving voor al deze afdelingen en medewerkers te borgen, is het complete gebouw gestript en volgens de huidige normen opnieuw opgebouwd”, vertelt Carlo Vanschoenwinkel, Director Grid Operations bij Rockfon. “De daken van de site zijn volledig bedekt met zonnepanelen. Hierdoor wordt de helft van de energie die wij bij Rockfon verbruiken, voortaan duurzaam opgewekt. Ook hebben we diverse steenwoltoepassingen gebruikt. Bijvoorbeeld voor de daken en muren, waardoor we maar liefst 561.728 kWh op het primair energieverbruik van onze kantoren besparen! Deze inspanningen hebben geresulteerd in een E-peil van 38, terwijl je bij een renovatie van dit type gebouw 81 moet halen. We doen het dus een pak beter.”

Van exterieur tot interieur

De steenwoltoepassingen hebben zowel betrekking op het exterieur als het interieur van de kantoren, vertelt Vanschoenwinkel. “Zo is op het parkeerterrein Rockflow van ROCKWOOL gebruikt om regenwater op te vangen, vast te houden en vertraagd te infiltreren in de grond of het riool. Hiermee voorkomen wij wateroverlast boven de grond en dragen wij ondergronds bij aan het herstel van de natuurlijke waterbalans.” De gevel van het gebouw werd afgewerkt met steenwoloplossingen van Rockpanel. Gekozen is voor een metalen uitstraling die perfect harmoniseert met de naastgelegen Chicago Metallic fabriek, waar onder andere de ophangsystemen van de Rockfon plafonds geproduceerd worden. Om het beste binnencomfort te bereiken, werden diverse akoestische plafond- en wandoplossingen van Rockfon toegepast. “De kantoorruimtes hangen vol met onze designoplossingen.” Als voorbeeld noemt Vanschoenwinkel de akoestische en lichtreflecterende plafond- en wandsystemen van Rockfon: 768 m2 Rockfon Blanka® plafondpanelen en meer dan 100 Rockfon® Eclipse eilanden en Rockfon® Canva panelen. “Dankzij al deze oplossingen is ons energieverbruik met meer dan 76% verminderd! Bovendien hebben design en welzijn een enorme boost gekregen.”

State-of-the-art werkplek

“Samen met onze professionele partners zijn wij erin geslaagd om een keur aan ROCKWOOL producten te integreren in een state-of-the-art werkplek voor al onze medewerkers”, benadrukt Mostafa Alkhamrichi, Operations & Development Director Rockfon Europa & Asia. “Daarmee hebben we niet alleen onze ecologische voetafdruk verbeterd, maar worden ook creativiteit, teamwork en efficiëntie nog beter gefaciliteerd en gestimuleerd. Hoewel in de nieuwe situatie een volledige verdieping is verwijderd, lijkt het gebouw nu groter. Ruimtes worden namelijk veel beter benut.” Niet alleen Alkhamrichi en Vanschoenwinkel, maar ook de medewerkers zijn enorm enthousiast over het resultaat. “Onze medewerkers zijn trots op onze producten én op de oplossingen die hiermee gerealiseerd kunnen worden”, aldus Alkhamrichi. “Dat zij nu ook zelf mogen werken in een duurzame en inspirerende omgeving, heeft een enorm positieve invloed op hun besef en beleving. Immers kunnen zij de krachten en effecten van een goed binnenklimaat nu ook zélf ervaren. Reacties zoals ‘Dit is echt wie wij zijn’ en ‘Nu werk ik weer liever op kantoor dan thuis’ zijn voor mij hét bewijs dat we een werkplek gecreëerd hebben die aantrekkelijk is voor bestaande én toekomstige medewerkers.” 

Zien, voelen, beleven en leren

Waar de eerste verdieping volledig is ingericht als kantoorverdieping, biedt de begane grond ruimte aan een receptie, meerdere vergaderzalen en het bedrijfsrestaurant. Blikvanger hier is de showroom, waar de akoestische plafond- en wandoplossingen van Rockfon op afspraak en in verschillende kleuren, texturen en vormen te zien, voelen en beleven zijn. Hier is tevens veel aandacht voor de onlangs geïntroduceerde designcollectie. Bijzonder is bovendien het trainingscentrum, waar internationale plafondplaatsers getraind worden in de juiste montage van de Rockfon producten.

Wordt vervolgd…

Met de oplevering van het nieuwe kantoor in 2022 zijn de inspanningen in Wijnegem nog niet ten einde. Ook de fabriek zal namelijk worden aangepakt, om het welzijn van medewerkers (verder) te bevorderen. Ook hierbij zullen de Rockfon en ROCKWOOL producten een bijzondere rol vervullen.

WIJ new office, showroom, and factory opening ceremony in Wijnegem

Rockfon kantoor, Wijnegem, België

Land:Wijnegem, Belgium
Architect:Procos Group
Fotograaf:Keith Shoolbred
Producten:Rockfon Canva® Wall panel, Rockfon Color-all®, Rockfon Hub®, Rockfon® Eclipse, Rockfon® Lamella™, Rockfon® Universal™ Baffle, Rockfon® VertiQ®
Kantafwerking:A, X

Gerelateerde case studies