Het gebouw bevat Cradle to Cradle materialen en wekt lokaal zijn eigen energie op met op het dak gemonteerde zonnepanelen.

Respect voor ruimtelijke inrichting

Park 20|20 is 's werelds eerste full-service "Cradle to Cradle" kantorencomplex, ontworpen door William McDonough + Partners.

Aan basis van het gedachtengoed van Cradle to Cradle staat het elimineren van reststromen, schoon energiegebruik en het waarderen van schoon water. Om bij te dragen aan deze filosofie gebruikt William McDonough + Partners zogenoemde thermal mass principles om het energieverbruik zo efficiënt mogelijk te reguleren.

De slogan van dit project is "The Work Benefits, The World Benefits". Een perfecte bewoording van de visie om een gezond gebouw van toekomst te ontwikkelen. Een gebouw dat moeten leiden tot minder verzuim, hogere productiviteit en een geweldige werkomgeving voor medewerkers om zich in te begeven.

Een unieke kantooromgeving

In Park 20|20 ligt het kleurrijke en door thermische massa verwarmde gebouw van FOX Vakantie dat diversiteit viert. Het ziet er anders uit dan andere kantoorgebouwen, omdat het doel is om kantoorgebouwen te ontwikkelen die uniek zijn.

Het gebouw biedt huisvestiging aan een Nederlandse reisorganisatie met een volledig open kantoor concept. Dit betekent dat medewerkers elkaar makkelijk kunnen zien en horen zonder enige belemmering. Omdat men omringd is door harde oppervlaktes die geluidsgolven weerkaatsen, hadden de medewerkers net zo goed in een parkeergarage kunnen werken. De noodzaak voor een goede akoestiek was daarmee absolute prioriteit.

Het binnenklimaat stond hoog op de agenda. De focus hierbij lag op een goede luchtkwaliteit, goede natuurlijke lichtinval en geweldige akoestiek voor minder afleiding.

Intelligente oplossingen

In de plafonds wordt betonkernactivering gebruikt als onderdeel van het bedachtzaam omgaan met energie zoals dit gewenst is in Park 20|20. Betonkernactivering is een zeer energiezuinige oplossing die gebouwen de mogelijkheid geeft om lage temperatuurniveaus te hanteren. Anderzijds beperkt het de mogelijkheden voor een (systeem)plafond, omdat het systeem richting de vloer moet kunnen stralen en het mag daarom niet bedekt worden.

Door de open kantooromgeving zijn er maar weinig muren en dit geeft geluid alle ruimte om zich te verplaatsen door het gebouw. Om het ontwerp van het gebouw intact te laten en gelijktijdig een comfortabel binnenklimaat te creëren stond men voor een uitdaging. Welke akoestische oplossing er ook gekozen werden, ze mochten geen verstoring zijn voor het watergebruik, thermisch comfort en de energiemanagement principes van het gebouw.

De architecten kozen voor Rockfon Eclipse® eiland om akoestisch comfort te creëren in het eerste full-service Cradle to Cradle kantorencomplex. Zo kwam men niet in het gedrang met het betonkernactiveringsysteem en dit sloot perfect aan op de behoefte.

Park 20|20 Experience Centre

Taurusavenue 60
2132 Hoofddorp
Nederland

"Het is geweldig om Rockfon als partner te hebben. We nemen ze mee in de ontwikkeling en vragen ze om hulp en suggesties bij het optimaliseren van het akoestisch comfort."

Owen Zachariasse

Sustainability officer at Delta Development Group

Park 20|20 Experience Centre

Land:Hoofddorp, Netherlands
Architect:William McDonough + Partners
Producten:Rockfon® Eclipse™, Rockfon® VertiQ®
Afmeting:1166 x 1166, 1800 x 600

Gerelateerde casestudy's