bucket_iconCreated with Sketch.

Renovatie: kantoorruimtes oogverblindend maken

De Deense landopmeter LE34 heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Denemarken sinds 1900. In januari 2016 besloot de onderneming te verhuizen naar de wijk Katrinebjerg in Aarhus – beter bekend als de 'IT City' van Denemarken, boordevol vooruitstrevende technologiebedrijven. Het gebouw waarnaar LE34 verhuisde was tamelijk oud en donker van binnen.

"Het is altijd interessant om met zo'n oud gebouw te werken." zegt Morten Lovén, architect en bouwmanager van Vision Arkitekter. Het bedrijf dat het renovatieproject heeft ontworpen, gebouwd, beheerd en begeleid. "Je moet het best mogelijke interieurontwerp proberen te ontwikkelen, passend binnen de bestaande kaders."

Het juiste plafond voor een goede lichtinval

De wens van LE34 was een helder verlicht, modern interieur. Waarmee gewerkt moest worden was een donker en deprimerend blok uit de jaren 80. De belangrijkste bron van lichtinval was een hoge glazen gevel aan de voorzijde van het gebouw en enkele gemiddeld grote ramen langs de buitenmuren. Om bouwtechnische redenen konden die niet worden vergroot. "We moesten werken binnen het bestaande kader en met de bestaande gevel." vertelt Lovén. "Het was dus belangrijk dat het lichtinval zover mogelijk in het gebouw in zou komen."
Geconfronteerd met deze uitdaging, ging Lovén op zoek naar een manier om de slechte spreiding van het licht in het gebouw aan te pakken. Zijn keuze viel op Rockfon Blanka®. Dankzij de superieure lichtreflecterende eigenschappen laten akoestische Rockfon Blanka plafondspanelen het licht circuleren en versterken de natuurlijke lichtinval die via de gevel en de ramen binnenstroomt. Dat transformeert het treurige geheel in een formidabele ruimte.

Een flexibel kader om elk kantoor te renoveren

De andere grote uitdaging was om de bestaande indeling van het gebouw aan te passen, om zo het licht en de ruimte beter te benutten. Hiervoor was echter een plafond nodig dat zich aan verschillende toepassingen kon aanpassen. Lovén plaatst de gemeenschappelijke sociale ruimte centraal in het kantoor, met open werkplekken langs de buitenrand van het gebouw. Dit zou de werkplekken natuurlijke lichtinval bieden, maar vergde wel een slim plafondontwerp. "We moesten het best mogelijke plafondoplossing vinden en bepaalde installaties in en rond het interieur integreren." licht Lovén toe. Rockfon Blanka® was opgewassen tegen deze uitdaging. Het is niet alleen een gestandaardiseerd systeem voor eenvoudige integratie met andere systemen, zoals de verlichting, maar door de eigenschappen hoge lichtreflectie- en diffusie trekt het licht als het ware door het gebouw heen en beantwoordt het zo aan de visie voor een ruim en luchtig interieur. Het unieke ontwerp in panelen heeft een elegante, witte, gestroomlijnde uitstraling die het oog naar de verte leidt en de ruimte groter en lichter laat lijken.

LE34

Katrinebjergvej 91
8200 Aarhus
Denemarken

DK-LE34 Finlandsgade,Denmark,Aarhus,ca. 700 m²,Vision Architect - Morten Loven,Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S,Svend Christensen,ROCKFON Blanka,Z-edge,1200x600x20,white
Video

Kantoren van LE34

Rockfon Blanka® akoestische plafonds laten de lichtinval verder in de ruimte komen en scheppen zo een lichter, gezonder en aangenamer binnenklimaat voor LE34.

Toegepaste producten:
Toegepaste producten:
Toegepaste producten:
Toegepaste producten:
Toegepaste producten:
Toegepaste producten:
Toegepaste producten:
Toegepaste producten:

LE34

Land:Aarhus, Denemarken
Architect:Vision Architect – Morten Lovén
Fotograaf:Svend Christensen
Kantafwerking:Z
Afmeting:1200 x 600