Atrium is verbindende factor in Jakoba Mulderhuis

Akoestische plafondsystemen brengen functionaliteit en uitstraling naar het hoogste niveau.

Met de opening van het Jakoba Mulderhuis in september 2022 is de Amstelcampus van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gereed. Op de bruisende stadscampus kunnen circa 30.000 studenten leren, onderzoeken en ontmoeten in acht markante onderwijsgebouwen. Vier gebouwen zijn in de afgelopen jaren ingrijpend gerenoveerd en aangepast aan de eisen van deze tijd. Bovendien zijn vier nieuwe gebouwen toegevoegd, zoals het Jakoba Mulderhuis. Deze 25.000 m2 grote eyecatcher is ontworpen door Powerhouse Company, Marc Koehler Architects en Architekten Cie en bestaat uit een slanke toren (54 meter hoog, 13 verdiepingen) aan de Wibautstraat en een laagbouwdeel (33 meter, 6 verdiepingen) aan de Mauritskade. De laagbouw is via een imposante glaskap verbonden met de hoogbouw en het naastgelegen Theo Thijssenhuis en Kohnstammhuis. Als gevolg hiervan is een indrukwekkend atrium ontstaan, die letterlijk de ‘spil’ van het gebouw vormt en verbinding op tal van manieren stimuleert.

Het Jakoba Mulderhuis is een bijzonder project voor Marc Koehler en Nanne de Ru, architect en partner bij Powerhouse Company. In 1999 rondden zij hun bachelor aan de HvA af. “Wij behoorden tot de eerste lichting studenten die projectgestuurd onderwijs volgden”, aldus De Ru. “Onze lessen werden gegeven in de Leeuwenburg; een betonnen kolos dat ooit ontworpen is als kantoorgebouw en veel kamers, kleine ramen en lage plafonds kende. Hierdoor hadden we enkel idee van waar de andere studenten in ons gebouw mee bezig waren. Toen de tender voor het Jakoba Mulderhuis zich voordeed, zagen wij een mooie kans om deze structuur te doorbreken en om projectgestuurd onderwijs de plek te geven die het verdient.” Het atrium speelt hierin een essentiële rol, vertelt hij. “Dankzij open onderwijsverdiepingen met uitkragende terrassen kunnen studenten letterlijk bij elkaar naar binnen kijken. Het atrium is daarmee een soort onderwijstheater geworden, waarin studenten zich naar elkaar en naar de buitenwereld kunnen presenteren.”

Aandacht voor daglicht en akoestiek

Het atrium grenst aan één zijde aan het Theo Thijssenhuis, waarvan de prachtige natuurstenen gevel net voor de start van het Jakoba Mulderhuis was gerenoveerd, vertelt Stefan Prins, architect en partner van Powerhouse Company. “Voor de nieuwe toevoegingen hebben wij zoveel mogelijk gekozen voor lichte materialen en neutrale kleuren, zodat het werk van de studenten nog meer in de spotlights komt te staan. Ook kan daglicht hierdoor fijn en zacht naar binnen stromen en worden grote contrasten voorkomen. Het atriumdak gaat hierin mee en is uitgevoerd in grote witte stalen vakwerken met een vulling van glas en donkergrijze akoestische panelen. Hierdoor wordt de vorm van de constructie versterkt en nagalm voorkomen. Een houten lattenafwerking ter hoogte van de vloerranden, trappen en balustrades benadrukt de belijning van de terrassen.”

Aanpakken bij de bron

Het atrium vormt letterlijk het esthetische hart van het gebouw. Om de 54 meter hoge ruimte ook maximaal functioneel te maken, was niet eenvoudig, benadrukt Prins. “Direct na de ontwerpgunning hebben wij diverse adviseurs betrokken, die intensief hebben meegedacht over daglichttoetreding en akoestiek. Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot uitgebreide akoestische berekeningen. De belangrijkste conclusie van deze berekeningen was dat alle geluid direct bij de bron aangepakt moet worden. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat geluid vanaf de verdiepingen het atrium in kan stromen. Om hierin te voorzien, hebben bijna alle elementen in het atrium die je kunt aanraken, een akoestisch absorberende functie gekregen. Van vloeren tot vloerranden en plafonds.” Alle onderwijsruimtes zijn voorzien van koelplafonds. Op de plekken waar geen koelplafonds benodigd waren, zoals in de gangzones, is gekozen voor het naadloze Rockfon® Mono® Acoustic plafondsysteem. Prins is zeer tevreden over deze oplossing, die veel netter is dan een systeemplafond. “De hoogwaardige witte afwerking draagt bovendien bij aan de royale, lichte en fijne sfeer die wij voor ogen hadden.”

Reception in Jakoba Mulderhuis Amsterdam  in Amsterdam Netherlands with Rockfon Mono Acoustic TE-Edge
De hoogwaardige witte afwerking draagt bovendien bij aan de royale, lichte en fijne sfeer die wij voor ogen hadden.

Stefan Prins

Architect, Powerhouse Company
Toegepaste producten: Rockfon® Mono® Acoustic
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon® Mono® Acoustic
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon® Mono® Acoustic
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon® Mono® Acoustic
Toegepaste producten:
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon® Mono® Acoustic
Toegepaste producten:
Land:Amsterdam, Nederland
Architect:Powerhouse Company, Marc Koehler Architects, Architekten Cie
Plaatser:VAB Afbouwgroep Volendam
Fotograaf:Sebastian van Damme
Producten:Rockfon® Mono® Acoustic

Gerelateerde bronnen