Trends en ideeën voor industriële interieurinrichting: hoe creëer je een onnavolgbare stijl

1 januari 1

Een ruimte renoveren betekent niet per se dat je alles moet omgooien. Een van de populaire trends die we zien is gericht op het behouden van elementen uit het verleden van een ruimte en deze te renoveren met nieuwe materialen, waardoor een nieuw uniek interieurontwerp met een verhaal ontstaat.

open kantoor met industrieel design

Station2Station, Amersfoort, NL

Oude fabrieken en industriële ruimtes krijgen een tweede leven

Industrieel design is het resultaat waarbij het verleden en het heden worden gecombineerd. Een oude brouwerij kan bijvoorbeeld worden omgebouwd tot een spectaculair open kantoor met innovatieve ontwerpoplossingen. Industriële ruimtes worden vaker omgetoverd in woonruimtes dan in nieuwe fabrieken, waardoor onze voetafdruk kleiner wordt. Een uitstraling van een pakhuis is tegenwoordig geen zeldzaam verzoek voor ontwerpers en architecten. Bij industrieel interieurontwerp gaat het erom te laten zien wat ooit verborgen was, en precies die bouwmaterialen worden nu getoond om een ruwe look te creëren. Tegenwoordig is het heel gewoon om naar een restaurant of een café te gaan en omringd te worden door zichtbare leidingen, kanalen, grote ramen en andere functionele elementen die spelen met verschillende moderne elementen zoals meubilair of verlichting.

De industriële binnenhuisarchitectuur toont verborgen elementen

De onafgewerkte look van de moderne industriële stijl laat sporen na van het vorige leven van de ruimte, wat de uitgesproken persoonlijkheid ervan versterkt. Oude houten daken, kale balken, metalen oppervlakken - deze structuren dragen bij tot het onthullen van het verhaal van de plaats. Het lijdt geen twijfel dat bij de renovatie van een dergelijke ruimte de bouwmaterialen zorgvuldig moeten worden gekozen om de unieke sfeer van de ruimte niet te veranderen.  Industrieel ontwerp vertegenwoordigt een revolutionaire manier van denken over architectuur, ver verwijderd van de klassieke vormen en schema's, deze manier van renoveren houdt de historische elementen van het verleden aanwezig en geeft de ruimte een nieuwe vorm zodat nieuwe mensen er comfortabel kunnen wonen of werken.   

Hoe houd je het plafond industrieel?

Dus je wilt een oude apotheek ombouwen tot een geweldig literair café? Dat is geweldig. Als je een plek met zoveel geschiedenis verbouwt, wil je bouwmaterialen kiezen die de ruimte waarmee je werkt versterken. Oude gebouwen hebben de neiging lawaaierig te zijn door de harde oppervlakken, zoals beton en glas, die geluid eerder weerkaatsen dan absorberen. Een geweldige manier waarop je kunt experimenteren en het binnenklimaat kunt verbeteren is zeker met het plafond. Een industrieel plafondontwerp moet de sfeer verbeteren en tegelijk de architectuur respecteren. Als je overweegt een groot oud pakhuis om te bouwen tot een modern en innovatief kantoor, moet geluidsabsorptie je prioriteit zijn. Onze akoestische plafondtegels en wandoplossingen zijn een perfecte aanvulling om een industriële binneninrichting te moderniseren en aan de normen en voorschriften van vandaag te laten voldoen.

Spelen met contrast om een onnavolgbare industriële ontwerpstijl te creëren

Meer en meer zien we dat industriële binnenhuisinrichting populair wordt en gevraagd wordt voor verschillende ruimtes, alles van privé lofts tot commerciële ruimtes. Deze trend biedt een fascinerende manier om een oude ruimte een tweede leven te geven. Het vermindert onze ecologische voetafdruk en geeft een meerwaarde aan het architectonische landschap, terwijl de aandacht wordt gericht op ongewone details en interessante technische elementen om die vervolgens in de decoratie te verwerken. Om al deze redenen maakt de industriële stijl een contrast mogelijk tussen het oude en het nieuwe, daarom is het belangrijk het juiste evenwicht te vinden dat de diverse en uiteenlopende elementen die in dezelfde ruimte aanwezig zijn met elkaar in harmonie brengt. De ruwe materialen van een ex-fabriek kunnen verzacht worden met een rustieke of vintage stijl meubelen. Hout en leer, bijvoorbeeld, kunnen het juiste contrast vormen met buizen en metalen oppervlakken.

Creëer ruimtes met een verhaal met industriële plafondontwerpen

Bij industriële plafondvormgeving moet je durven. Uit eten gaan en omringd worden door blootgelegde buizen en pijpen is een modieuze en zeer gewaardeerde sfeer geworden. De visuele dimensie kenmerkt een ruimte door te onthullen wat men vroeger dacht dat onzichtbaar moest zijn. Hoe kun je een industrieel interieurmerk herkennen? Nou, je kunt beginnen door naar boven te kijken. Als het plafond op dramatische wijze de structurele elementen van het gebouw laat zien en mechanische details zichtbaar zijn, is de kans vrij groot dat je in een industriële binnenhuisinrichting zit. Een industrieel beschot is aantrekkelijk door zijn openheid en de gedurfde uitstraling, die flexibiliteit geeft in het inrichtingsplan. Dit geeft meer vrijheid en ruimte voor creativiteit bij het ontwerpen van een nieuw kantoor of een museum. Het renoveren van stedelijke gebieden is een kans om zonder beperkingen anders te werken dan bijvoorbeeld met historische gebouwen, een industriële ruimte vormt een kans voor ontwerpers en architecten om veel meer visionair en vernieuwend te zijn.

Onafgewerkt gevoel en kleuren in industriële stijl

Een ruimte binnenlopen met betonnen vloeren en zichtbare bakstenen geeft ons een gevoel van iets dat zowel onaf is als levendig.  Een concertzaal met een industriële uitstraling geeft zeker een andere mysterieuze 'vibe', bijvoorbeeld.

Kleuren zijn ook een belangrijk element om een mooie industriële look te krijgen. Over het algemeen wordt de voorkeur gegeven aan een kleurenpalet van natuurlijke tinten, met verschillende tinten grijs, wit, houtbruin en natuurlijke tinten. Een minimalistisch palet maakt het mogelijk dat andere elementen van de ruimte de ruimte verlevendigen en een interessant contrast opwekken. Wil je een beetje experimenteren, dan kun je denken aan zwarte of houtskool tinten om een sterk effect te krijgen en spelen met verlichting en meubels. Decor voor industriële binnenhuisinrichting raadt aan de dramatische en zware stijl van blootgestelde industriële elementen te verzachten. Vintage banken, kleurrijke tapijten, minimalistische hanglampen, ouderwetse prints zoals filmposters of iconische illustraties, al deze elementen kunnen het juiste visuele evenwicht en de ultieme persoonlijke tint aan je ruimte geven.

Je kunt echter evengoed lichte kleuren kiezen voor de muren en het plafond, wat kan helpen om je een gevoel van een grotere en meer ontspannen ruimte te geven. Een gekleurd plafondontwerp kan je huis of je nieuwe werkruimte op vele manieren verfraaien. Als je bang bent voor een extreem koude inrichting vanwege de blootliggende metalen elementen, zoals elektrische leidingen of sanitair, kun je beter kiezen voor meer warme kleurenschema's om de sfeer aan te passen en de industriële stijl van je ruimte te verzachten. Bedenk dat je gemakkelijk verschillende patronen en versieringen kunt toevoegen, waaronder planten en schilderijen, als je basis en neutrale kleuren als uitgangspunt hebt.

Akoestische plafondeilanden om je industriële binnenhuisinrichting te verzachten

Het kiezen van een uniek akoestisch plafond kan een industrieel georiënteerde ruimte verbeteren en een heel andere perceptie en gevoel van de ruimte geven. Akoestische plafondeilanden die boven je hoofd zweven zijn de juiste keuze om akoestisch comfort in de ruimte te brengen zonder iets te verbergen. Rockfon Eclipse® of Rockfon Contour® of Rockfon® Universal™ Baffle zijn ideale oplossingen omdat ze flexibel zijn en in verschillende kleuren en vormen verkrijgbaar, en je zo helpen de industriële inrichting te krijgen die je wenst, zonder compromissen. Wil je het plafond laten zoals het is, maar harde geluiden verminderen? Rockfon® System Eclipse Wall™ is dan misschien het juiste systeem voor je, want het biedt verschillende mogelijkheden om te spelen met geometrische ontwerpen, interessante tinten, en absorbeert tegelijkertijd geluiden en galm om een geweldige sfeer te garanderen.

Combineer historie met moderne elementen

Het scheppen van een ontspannen omgeving met een grote industriële stijl vereist een zorgvuldige keuze van bouwmaterialen en inrichtingselementen om een chaotisch gevoel te vermijden en in plaats daarvan een goed evenwicht te bereiken. Bij het ombouwen van een oud pakhuis tot een stijlvolle bar, bijvoorbeeld, is het belangrijk de sporen van het verleden te behouden zonder de nieuwe visie van een moderne plaats te beperken.

De industriële binnenhuisinrichting is een ode aan eenvoud en pragmatisme. De decoratieve elementen zijn vaak minimalistisch om een contrast te vormen met de zwaarte van het blootgelegde leidingwerk of de pijpen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor gloeilampen met verschillende maten en vormen in plaats van traditionele lampen. Ruimtes in industriële stijl zijn ook herkenbaar aan hun grote oppervlak; het verwachte effect is dat ze een gevoel van openheid behouden, daarom is het essentieel de ruimte zo minimalistisch mogelijk te houden en de ruimte niet te overladen met te veel details. Less is more. Inrichtingsideeën voor industriële stijl kunnen zijn: een fiets die aan de muur van je woonkamer hangt, metalen elementen als contrast met houten meubels in een restaurant, jassen die aan oude pijpen hangen in een open kantoorhal. Origineel omgaan met de industriële stijl doe je door verrassende en ongewone details te vinden die je ruimte onnavolgbaar maken.

Industriële kantoorinrichting met zichtbare installaties

Een pakhuis van 1500 m² in Aars is omgetoverd tot een modern, open kantoorlandschap. Dat stelde hoge eisen aan de akoestiek, maar met behulp van zogenaamde akoestische eilanden wordt de nagalmtijd perfect gereguleerd.

Image: Kimbrer Office, Aars - Rockfon Eclipse®

DK, Aars, Kimbrer Group, Renovation, Office, Rockfon Eclipse, Circle, A edge, white

Goede ruimtelijke akoestiek zonder concessies te doen aan de ruwe vormgeving

Ontwerpers proberen inspirerende ruimten te creëren die de energie en openheid van de organisaties weerspiegelen. Sommige architecten voeren het idee van openheid tot het uiterste en tonen voorheen verborgen ruimten, zoals productieruimten en vergaderzalen, zoals dit Experience Centre in Amsterdam.  

Image: Park 20|20 Experience Centre, Amsterdam - Rockfon Eclipse®

Park 20-20 Experience Center, 2012, Rockfon Eclipse

Onconventionele kantoorruimten met optimale akoestische prestaties

De esthetische en kaderloze akoestische baffles van Rockfon Contour® werden gebruikt om een dynamische ruimte te creëren waar een uitstekende akoestische prestatie samenwerking en welzijn mogelijk maakt. Werkgevers veranderen ruimtes in zones van informele ontmoetingen en interactie.

Image: Station2Station, Amersfoort NL - Rockfon Contour®

Station2station, Amersfoort, the Netherlands, Abrahams Crielaers