Breng met kleur jouw plafondontwerp tot leven

14 september 2020

Bij de discussie over kleurgebruik als designelement in de architectuur zei Le Corbusier, de Zwitsers-Franse architect en ontwerper, dat kleur net zo effectief is als een plattegrond of indeling van een gebouw.

Service & Citizens' Treinstation, Winterberg

Hoe beïnvloedt kleur ons?

Onze reactie op kleur is allesomvattend, omdat het ons zowel fysiologisch als psychologisch beïnvloedt. Vanwege het krachtige effect op ons kan het een positieve invloed hebben op ons welzijn door reacties te veroorzaken die ons gedrag beïnvloeden.

Dit fenomeen wordt ook uitgebreid naar een kleurrijk plafondontwerp. In de afgelopen 100 jaar zijn er veel empirische data en wetenschappelijke artikelen geweest die het idee ondersteunen dat de wereld die we zelf bouwen een belangrijke rol speelt in menselijk gedrag, vooral als we kijken naar de zintuiglijke waarneming van kleur.

Kleuren geven informatie visueel weer die ons beïnvloedt. Rood heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het onze hartslag verhoogt en blauw heeft aangetoond dat het de hartslag verlaagt. De gevoelens die kleuren met zich meedragen, zijn uiterst belangrijk bij het ontwerpen van een ruimte om een specifieke sfeer of functie te ondersteunen.

Le Corbusier zei: "Kleur is... een ongelooflijk effectieve trigger. Kleur is onderdeel van ons bestaan." We mogen de belangrijke rol van kleur in ons leven niet vergeten.

 

Kleur is... een ongelooflijk effectieve trigger. Kleur is onderdeel van ons bestaan.

Le Corbusier

Kleurrijk interieurdesign is universeel

Farber Birren (1900-1988) was een pionier in het onderzoek naar de invloed van kleur op de menselijke waarneming. Verrassend genoeg ontwikkelt symboliek zich door persoonlijke of culturele ervaring, maar roepen bepaalde kleuren wereldwijd hetzelfde gevoel op. Om een paar voorbeelden te noemen: blauw wordt doorgaans geassocieerd met de lucht, geel met de zon en rood met bloed.

Iedereen kan zich het unieke gevoel voorstellen bij het zien van een schitterend kunstwerk of een aangrijpende foto. Er zijn ook veel mensen die kleuren associëren met een stemming, een gevoel of zelfs een herinnering. Het geeft aan dat kleuren in feite grenzeloos zijn.

Het kiezen van de juiste kleuren voor je plafondontwerp

De kleurkeuze wordt vaak doorgeschoven naar het slot van het architectonische ontwerpproces, en ondergeschikt gemaakt aan de gebouwstructuur. Jammer. Want het kiezen van de juiste kleuren voor een ruimte kan een perfect 'huwelijk' opleveren tussen functie en effect.

Het is vaak een regelrechte uitdaging, maar het werken vanuit een kleurenpalet kan helpen om gecoördineerde kleurencombinaties te kiezen om een doel te bereiken. Zo kunnen zwarte tegels onheilspellend of zelfs benauwend overkomen, maar ze kunnen nét zo goed ook cool en trendy zijn. Het hangt allemaal af van de omgeving. Uiteindelijk is een fraai vormgegeven ruimte een prachtig kunstwerk. 

Creëer je eigen kunstwerk

We gaan eens kijken naar de karakteristieke eigenschappen van een paar leuke kleuren, en hun effect bij gebruik in een modern en kleurrijk plafond.

Oranje

1/1

Sfeer: Oranje heeft minder negatieve ondertonen dan rood. Het creëert een enthousiaste of inspirerende sfeer, die aandacht vraagt, maar in de juiste dosis. Oranje is uitnodigend, vriendelijk en vooral niet teveel 'in your face'. 

Toegepast als plafond: In het oog springend of opwindend

Geel

1/1

Sfeer: Opgewekt en helder, geel wordt vaak gezien als de vrolijkste kleur. Lichtere tinten geel geven - vaak geassocieerd met de zon - een rustgevend gevoel, terwijl donkerder geel een traditioneler karakter heeft.

Toegepast als plafond: Glanzend, helder en prikkelend

Blauw

1/1

Sfeer: Kalmte is hier de juiste omschrijving. Blauw kan zowel iemands bloeddruk als het aantal hartslagen per minuut verlagen. Lichtere blauwtinten zijn van nature energiek en uitnodigend, donkere tinten hebben de neiging kracht uit te stralen.

Toegepast als plafond: Koel, spiritueel of statig

Grijs

1/1

Sfeer: Sereen en verfijnd als grijs is, kan het een rustig, neutraal en kalm gevoel geven. Lichtgrijs kan wit goed vervangen, terwijl donkergrijs een prima alternatief is voor zwart. Ondanks haar traditionele of conservatieve imago kan grijs ook mooi en modern zijn. 

Toegepast als plafond: Verfijnd en gedistingeerd

 

Kleuren als finishing touch voor jouw ontwerp

Markthal is een bruisende marktruimte met één van 's werelds grootste kunstwerken - Hoorn des Overvloeds - van de Nederlandse kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam. Om het interieurontwerp helemaal af te maken, zocht architectenbureau MVRDV minimale expressie in de rest van de markt. De keuze viel op houtskoolgrijs Rockfon® Mono® Acoustic vanwege de akoestische prestaties en het naadloze uiterlijk.

Afbeelding: Markthal, Rotterdam - Rockfon Mono Acoustic

Markthal, Rotterdam, the Netherlands, MVRDV, Pennings Akoestiek, ROCKFON Mono Acoustic, Dark grey

Kleurpanelen winnen een prijs

Genomineerd voor "Schoolgebouw van het jaar in 2018", is de Kalvebod Fælled Skole, met recht een school voor de toekomst. Er zijn ruimtes voor actieve kinderen, met akoestische plafonds. Men koos voor Rockfon Mono Acoustic vanwege haar akoestische eigenschappen en gladde en homogene oppervlak.

 

Afbeelding: Kalvebod Fælled Skole - Rockfon Mono Acoustic

DK, Copenhagen, Kalvebod fælled skole, Lundgaard & Tranberg Arkitekter, School, Rockfon Mono Acoustic, grey

Een zwart plafond sluit perfect aan bij het trendy industriële design

Les 2 Girafes is een chique en stijlvol hotel-restaurant in het 11dearrondissement in Paris. De zwarte panelen van het Rockfon Mono Acoustic plafond, met harde oppervlakken, betegelde vloeren en glazen en betonnen wanden, vullen het trendy industriële design aan en bieden tegelijkertijd een optimale ervaring aan bezoekers van hotel en restaurant

 

Afbeelding: Hotel des deux Girafes & Restaurant Bellay, Parijs - Rockfon Mono Acoustic

FR, Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paris, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE edge, 1200x600, Black, Reception

Een wit plafond dat op de hemel lijkt

De eigentijdse Oodi Bibliotheek in Helsinki heeft een uniek wit plafondontwerp, dat bezoekers en boekliefhebbers uit de hele wereld enorm aanspreekt. De essentiële lichtheid en de matte kleur kunnen een gevoel van openheid en vrijheid oproepen. Lezen, vrienden ontmoeten of gewoon ontspannen: het worden nieuwe ervaringen door het uitzonderlijke uitzicht en de lichtverspreiding van deze beroemde bibliotheek. Een akoestisch plafond van 4.450 m2 zorgt voor die bijzondere uitstraling. Men koos voor Rockfon Mono Acoustic vanwege haar akoestische eigenschappen en gladde en homogene oppervlak.

Afbeelding: Oodi Library, Helsinki - Rockfon Mono Acoustic

FI, Helsinki Central Library Oodi, Helsinki, ALA Architects, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE-edge, 1200x1200, White, Library

Kleuren gebruiken om de sfeer en grootte van een ruimte te veranderen

In de kennis van de kleuren die het beste werken voor een ruimte, ligt de sleutel tot het scheppen van de juiste sfeer. Zeer donkere kleuren in een kleine ruimte, zonder natuurlijk licht, kunnen een zwaarmoedig of benauwd gevoel opwekken. Dezelfde kleuren in een rijkelijk verlichte ruimte met vergelijkbare afmetingen kunnen juist een intieme en gezellige sfeer creëren. "One size fits all" is niet van toepassing bij kleurdesign. Er zijn enorm veel keuzemogelijkheden. Kies voor bijpassende kleuren op zowel muren als plafond, of voor het mixen en matchen van donkere of felle tinten.

Ontwerp je bijvoorbeeld een studio, dan kies je wellicht voor kleuren die elke dag opnieuw de creativiteit stimuleren. Werk je daarentegen met een kleine ruimte, dan is een lichtere tint beter. Dan wordt de ruimte maximaal benut en krijgt zelfs een klein oppervlak een grootse uitstraling.

En hoe zit het dan met grote ruimtes? Grote ruimtes bieden meer speelruimte voor kleuren. Misschien kies je bepaalde kleuren om andere elementen in de ruimte in het zonnetje te zetten.

Asymmetrische ruimtes kunnen worden verbonden met witte panelen, als onze Rockfon Blanka® of Rockfon Mono Acoustic plafondoplossingen. Kiezen voor een matwit plafond kan een ruimte extra waarde geven, vanwege de natuurlijke lichtverspreiding en lichtreflectie-eigenschappen. Een doordachte verlichting verbetert de stijl van een ruimte, verandert de uitstraling en het gevoel, en geeft een levendige sfeer.

Verliefd op contrast of mixing & matching?

Een donkere kleur aan het plafond voegt een gedurfde en industriële sfeer toe aan een ruimte. Perfect voor het creëren van een exclusieve cocktailbar of een speciale zone in een restaurant. Zwarte panelen vormen een fraaie aanvulling op een dynamische dansvloer of in een klein theater, terwijl witte panelen het ontbrekende element voor een ontspannend yogalokaal kunnen zijn en grijze panelen de ideale afwerking voor die eigentijdse werkruimte.

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Je bepaalt hoe je jouw moderne interieurdesign tot leven brengt met prachtige gekleurde akoestische plafondplaten en panelen.

Met Rockfon Color-All creëer je jouw unieke ruimte naar eigen wens en gevoel in je volgende kleurrijke project.