Met een goed gevoel terug naar kantoor

22 juni 2021

De Covid-maatregelen en het thuiswerken heeft een ander licht geschenen op onze manier van werken en de rol van het kantoor. Het hybride werken wordt het nieuwe normaal, waarbij we onze tijd verdelen over het thuiskantoor en bedrijfskantoor. Maar hoe zorg je nou voor een kantoorruimte waar medewerkers met plezier naartoe gaan en waar ze prettig en gefocust hun werk kunnen uitvoeren? Het interieur van het kantoor speelt hier een grote rol in.

“In het ontwerpproces is het van tevoren vaak heel lastig te bepalen wat een goede kantoorruimte precies is”, vertelt Judith Muijtjens, architect en eigenaar van Wonderful Day Design. “Persoonlijk vind ik het dan ook belangrijk dat wanneer ik een ontwerp ga maken voor een kantoor, dit middels co-creatie tot stand komt. Het betrekken van de medewerkers en andere gebruikers van het gebouw in combinatie met mijn expertise zorgt voor een fijne kantoorinrichting voor de gebouwgebruikers.”

De kracht van licht

“Wat voor mij het allerbelangrijkste is voor een goede kantoorinrichting is het natuurlijk daglicht. Een hoge ruimte met grote ramen en voldoende natuurlijk licht is ontzettend belangrijk voor een prettig verblijf van de gebouwgebruiker. Soms zit men namelijk langer op kantoor of op school dan thuis, in normale omstandigheden, dus een gezonde omgeving, waar natuurlijk daglicht zeker voor zorgt, is dan essentieel.” Ook de akoestiek is belangrijk. “Je ziet nu veel open en semi-open werkomgevingen in kantoren. Hierdoor zijn de medewerkers veel meer met elkaar in contact, maar je moet dan wel zorg dragen voor een fijne akoestiek in de ruimte. Dit kun je bijvoorbeeld doen door niet alleen maar beton en kale plafonds te gebruiken, maar juist geluidsabsorberende materialen. Denk daarbij aan verlaagde plafondsystemen. Door te kiezen voor akoestische plafondpanelen met een hoge lichtreflectie zorg je er ook nog eens voor dat natuurlijk licht verder doordringt in de ruimte.”

Kleur bekennen

Een ander belangrijk thema bij veel kantoorinrichtingen is het gebruik van kleur volgens Muijtjens. “Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat geel zorgt voor vrolijkheid en de kleur blauw meer focus stimuleert. En groen zorgt voor creativiteit. Maar ook hier ligt het er maar net aan wat de klant wil en wat de gebouwgebruikers prettig vinden. Durven de gebouwgebruikers het aan om voor een kleur te kiezen? Maar je kunt juist heel goed met subtiele kleuren werken om verschillende zones in een kantoor aan te brengen, die passen bij de activiteiten die daar plaatsvinden. Op een lichtblauwe focusplek of in een groene brainstormruimte voel je je prettiger en presteer je beter. Of mix bijvoorbeeld gekleurde plafondpanelen met elkaar voor een uniek ontwerp én een aangename akoestiek.”

In lijn met de identiteit

“Veel hangt ook af van de identiteit van het bedrijf”, vertelt Muijtjens. “Voordat ik van start ga vind ik het belangrijk dat ik duidelijk voor ogen heb bij wat voor partij ik aan de slag ga. Ga je bijvoorbeeld voor een jong en hip communicatiebureau of voor een notariskantoor een nieuwe inrichting maken? Het soort mensen dat daar werkt en de klanten die zij ontvangen is dan heel verschillend. Daarnaast krijg ik ook wel eens het verzoek voor een kantoorinrichting die nieuwe medewerkers moet gaan trekken. Dan is het dus ook zaak dat je je gaat verdiepen in wie die nieuwe medewerkers dan zijn.”

Co-creatie

“Bij vele projecten is de facility manager gedurende het proces van een nieuwe kantoorinrichting betrokken”, gaat Muijtjens verder. “Maar de HR-manager ontbreekt vaak in het proces. Voor mij is een goede kantoorinrichting een plek waar de gebouwgebruikers zich prettig voelen. In normale tijden spendeer je er namelijk meer tijd dan thuis. En de HR-manager weet als geen ander waar de medewerkers van het bedrijf behoefte aan hebben. Ik zie dan ook naast de facility manager ook zeker een rol weggelegd voor de HR-manager voor een nog prettigere kantoorinrichting en daarmee kantoorervaring.”


Féline van der Linde – Het Financieele Dagblad 22-06-2021