Wat gebeurt er bij een brand

1 januari 1

Elke brand heeft drie elementen nodig: een onstekingsbron, brandbaar materiaal en zuurstof.

Een brand blijft branden tot hij actief geblust wordt of de brandstof of zuurstof op zijn.  Als het vuur niet op een andere manier wordt gedoofd of uitgeput, zal het blijven branden en zal het op een bepaald moment plotseling en zeer snel uitgroeien van een klein, lokaal vuurtje tot een brand die de hele ruimte vult.  Deze transformatie, die in seconden plaatsvindt, noemen we het "oplaaien" van de brand.

Of een kleine brand zich verspreidt en oplaait, wordt bepaald door de brandreactie van materialen in de buurt. Tegenwoordig bevatten onze meubels en elektronica aanzienlijke hoeveelheden kunststof en ander synthetisch materiaal. Dit is een grote hoeveelheid brandstof, waardoor een brand zich 5-10 keer sneller ontwikkelt in een woonkamer met moderne meubels in vergelijking met een interieur uit de jaren ‘50. In deze video ziet u hoe snel een brand zich in een moderne woonkamer ontwikkelt vergeleken met vroeger.

Na het oplaaien begint de brand zich te voeden met al het brandbare materiaal in de ruimte en zal op zoek gaan naar zuurstof. De hitte is enorm en zelfs brandbaar materiaal in de structuur van het gebouw kan de brand voeden. Op zoek naar meer zuurstof breiden de vlammen zich uit vanaf de vuurhaard door eventueel geopende deuren en/of door uit de ramen naar buiten te slaan. Hier zuigen ze verse zuurstof op en benutten het nieuwe brandbare materiaal om hun weg door het gebouw en langs de gevel te vinden.  Als de gevel bestaat uit brandbaar materiaal, krijgt de brand extra brandstof.  De brand houdt alleen op als deze actief geblust wordt of geen brandbaar materiaal meer vindt.

Brandveiligheid

Toepassing van onbrandbare materialen, zoals steenwol, in gebouwen kan helpen de verspreiding van vuur tegen te gaan en speelt een essentiële rol bij de veiligheid van bewoners en gebruikers.

Meer info

Gerelateerde thema's

Meer over onze visie