Minder lawaai om de productiviteit te verhogen

Het vraagt veel van de akoestiek wanneer voormalige industriële panden worden omgevormd tot moderne kantooromgevingen met behoud van de rustieke uitstraling. De architecten van Bjørk & Maigård kozen er daarom voor om de nagalmtijd in het gebouw te beheren met akoestische eilanden, toen zij een 2.500 vierkante meter groot pakhuis in Aars omvormden tot een nieuw kantoorgebouw voor Kimbrer Computer.

Hinderlijk lawaai is een probleem op veel werkplekken en kan leiden tot zowel ziekteverzuim als verminderde productiviteit. Onderzoekers van DTU hebben bijvoorbeeld aangetoond dat het vermogen om te werken als gevolg van lawaai op kantoor met 10 tot 15 procent kan afnemen. En als je complexe taken zoals ingewikkelde berekeningen moet uitvoeren in een lawaaierige omgeving, neemt het foutenpercentage toe met wel 35 procent.

De uitdagingen zijn vooral groot wanneer voormalige industriële gebouwen moeten worden omgevormd tot open kantoorlandschappen. Betonnen oppervlakken zorgen voor veel echo in de ruimtes, waar vervolgens veel gepraat, vergaderd en getelefoneerd wordt. Daarom worden extra hoge eisen gesteld aan de akoestische oplossingen als men ook de rauwe uitstraling met zichtbare betonconstructies wil behouden.

Dat zegt architect Hans Maigård, die partner is bij Bjørk & Maigård Arkitekter ApS. De ontwerpstudio heeft de renovatie van een voormalig industrieel pakhuis van 2500 vierkante meter in Aars ontworpen voor Kimbrer Computer ApS, samen met ingenieur Svend Poulsen A/S. En het was vooral de akoestiek die aandacht vroeg in het project, gezien de kantoren ook nog eens van vloer tot plafond moesten worden opgedeeld door glazen secties.

Kimbrer Computer

Messevej 12
9600 Aars
Denemarken

Het geheel moet een soort symfonie vormen, waarbij alle elementen, van de akoestische eilanden tot de houten panelen, iets unieks bijdragen aan de uitstraling van de ruimte en tegelijkertijd een cruciale functie hebben in het geheel.

Hans Maigård

Toegepaste producten: Rockfon® Eclipse™, A
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon® Eclipse™, A
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon® Eclipse™, A
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon® Eclipse™, A
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon® Eclipse™, A
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon® Eclipse™, A
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon® Eclipse™, A
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon® Eclipse™
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon® Eclipse™, A
Toegepaste producten:
Toegepaste producten:

Kimbrer Computer

Land:Aars, Denmark
Architect:Renovation
Fotograaf:Svend Christension
Producten:Rockfon® Eclipse™
Kantafwerking:A

Gerelateerde case study's