Verzeker en versterk je ontwerp met duurzame materialen

Duurzame materialen kunnen helpen de levenscyclus van je gebouw te verlengen. Door te investeren in groenere en duurzame materialen oefen je positief invloed uit op het milieu. Lees verder om te ontdekken waarom duurzaamheid belangrijk is.

Belangrijke duurzame materialen voor uw gebouw

Rockfon Blanka geïnstalleerd op LE34 HQ, Denemarken

Wat bedoelen we met uitstekende duurzaamheid?  

Als we het over plafonds hebben, is een van de kernbegrippen: duurzaamheid. Maar wat houdt het precies in? Duurzaamheid is de term die betrekking heeft op hoe goed een materieel product blijft functioneren en druk weerstaat zonder buitensporig onderhoud of reparatie nodig te hebben wanneer het tijdens zijn levensduur geconfronteerd wordt met allerdaagse omstandigheden.

Als een product duurzaam is, kan het gedurende lange tijd constant blijven presteren en zijn functie vervullen..

Belangrijkste aspecten van duurzaamheid:

  • Het blijft constant presteren in alle belangrijke aspecten die thermische, mechanische en brandwerendheid omvatten
  • Een duurzaam product vergt geen onderhoud, creëert minder afval en ondersteunt de eco-efficiëntie op weg naar een duurzamere productie
  • Duurzaamheid is belangrijk als we het over isolatie hebben. Omdat duurzame isolatieproducten gedurende de hele levensduur constant moeten blijven presteren

Waar voor je geld  

Als je een renovatie of een nieuwbouwproject overweegt, zijn er veel aandachtspunten waaraan voldaan moet worden. Het is belangrijk dat de bouwmaterialen voldoen aan de ontwerpeisen voor vandaag, morgen en de toekomst.

Duurzame bouwmaterialen moeten op lange termijn aan de behoeften van de gebruikers voldoen zonder duur onderhoud of reparaties. De producten moeten zorgen voor comfort binnenshuis en een gezond binnenklimaat. De gewenste producten moeten de belangrijkste prestaties leveren in hun functionaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Door duurzame bouwproducten en -materialen te kiezen, kies je kwaliteitsproducten die financieel voordeel opleveren. Het verlengt de levenscyclus van het gebouw en het vrijwaart het visuele ontwerp terwijl het de impact op het milieu vermindert voor een duurzamere toekomst.

Een langere levenscyclus vermindert de hoeveelheid bouw- en sloopafval die naar de stortplaats gaat, terwijl een korte levenscyclus meer natuurlijke hulpbronnen verbruikt. Dat is een essentiële overweging voor elk bouwproject, want de bouwindustrie is nu al verantwoordelijk voor een derde van al het gestorte afval - en die hoeveelheid neemt wereldwijd alleen maar toe.  

Wat betekenen duurzame bouwmaterialen voor jou?  

De gevolgen op het gebied van milieu en financiën van duurzame materialen bieden alleen maar voordelen. Investeren in duurzame bouwmaterialen geeft een impuls aan verschillende stadia van de levenscyclus van het gebouw. Het gebouw zal beter presteren dan niet-duurzame alternatieven. Het beïnvloedt de exploitatiekosten, voegt een hogere waarde toe aan de verkoopprijs en het biedt je de kans op een hogere huuropbrengst.

Het betekent ook dat de investeringen in grondstoffen, energie en eco-efficiëntie over meer tijd uitgesmeerd kunnen worden.

Duurzaamheid gaat samen met een laag onderhoud, en daarom is het een geweldige overweging voor kopers, verkopers, geldschieters en anderen in de hele supply chain.

Het grote bewustzijn over een groener bouwsysteem heeft geleid tot een groeiende aandacht voor duurzaamheid, en momenteel maakt duurzaamheid integraal deel uit van het LEED beoordelingssysteem voor gebouwen.

Ruimtes die ontworpen zijn om de hele levensduur van het gebouw mee te gaan

De dimensionale stabiliteit van steenwol betekent dat de prestaties decennialang onveranderd blijven, en regenbuien tot zomerse hitte zonder moeite doorstaan. Het houdt het onderhoud gedurende de hele levensduur van het gebouw laag. De akoestische plafond- en wandbekleding van Rockfon heeft een inherente unieke weerstand. Met een uitstekende akoestische absorptie, vocht- en brandbestendigheid is steenwol het perfecte materiaal voor plafonds dat de kwaliteit van een natuurlijk binnenklimaat waarborgt en een blijvende duurzaamheid garandeert.

Hoe kies je de juiste duurzame materialen?

Duurzame bouwmaterialen zijn afhankelijk van specifieke factoren die tijdens ontwerp en constructie aan bod komen. Duurzaamheid van gebouwen is een kwestie van hoe goed de materialen tegen water kunnen. Vocht en aftakeling door regen, hitte, wind of extreme temperatuurschommelingen zorgen ervoor dat plaats en weersgesteldheid sleutelfactoren zijn voor de keuze van de juiste bouwmaterialen.  

Als je duurzame materialen wilt, is het raadzaam samen te werken met een fabrikant van duurzame grondstoffen. Ze bieden de mogelijkheid materialen te gebruiken die anders op de vuilnisbelt zouden belanden of downcycling zouden ondergaan. Bij Rockfon zijn we trots op het feit dat ongeveer een derde van de grondstof voor onze productie uit hergebruikt afval bestaat.

Belangrijk om te overwegen is hoe duurzaamheid elk oppervlak in je gebouw kan beïnvloeden. Plafonds worden vaak over het hoofd gezien, maar vergeet niet voor wat een enorm oppervlak ze eigenlijk hebben en dus van grote invloed zijn. Rockfon Blanka® biedt de beste duurzaamheid van het oppervlak in zijn klasse en een lange levensduur, dankzij een antistatische coating die stof en vuil weerstaat, zodat je plafond er altijd even goed uit blijft zien als op de dag van plaatsing.