Akoestiek geeft opnieuw vorm aan ontwerpoplossingen

28 juni 2021

Vroeger ging het bij ontwerpoplossingen alleen maar om de esthetiek. Maar nu zoeken designers oplossingen als moderne ontwerpen die vernieuwing brengen: de akoestiek. Het is wellicht nieuw voor de vormgevers, maar het levert een belangrijk pluspunt op.

Rockfon Mono Acoustic for Interior Design

Rockfon Mono Acoustic installed in Infor Polska Sp. Z o.o. office HQ

Geluid is de kern in akoestisch ontwerp  

De moderne aanpak voor gebouwen en binnenhuisarchitectuur is anders gericht op hoe het eruit ziet en aanvoelt dan in het verleden. Het moet onderscheidend zijn. Nieuwe ontwerpen laten meer natuurlijk licht en warmte toe door het gebruik van glazen wanden, hoge plafonds en lage scheidingswanden.

Een van de krachtigste elementen in het leven is geluid. Het is de trilling die ons in staat stelt te horen en het beïnvloedt onze gevoelens, emoties en houding. Het laat ons een plaats of ruimte op een bepaalde manier ervaren, waarbij kenmerken over het interieur en het comfort naar voren komen.  

In akoestisch design staat geluid centraal. Het praktische effect van akoestiek varieert van gebouwtype tot gebouw. In ziekenhuizen helpt het akoestisch comfort om slaapstoornissen tot een minimum te beperken en herstel te vergemakkelijken door het lawaai te beheersen. In kantoren, waar steeds meer wordt overgegaan op een meer open kantoorindeling, ligt de nadruk op privacy en beheersing van lawaai in open kantoorruimten om afleiding tot een minimum te beperken. In schoolinstellingen moet het juist de flexibele klaslokalen ondersteunen.  

Het interieur afstemmen op akoestiek

De huidige trend gaat over hoe ontwerpen de akoestiek kunnen optimaliseren. De trend groeit omdat certificeringen zoals LEED® v4 het voordeliger maken om naar de geluidsbeleving te kijken.

Akoestische prestaties worden niet alleen bepaald door de invloed naar de bewoners toe, maar ook door ontwikkelaars, verkoop- en verhuurmakelaars. Men is overgegaan op een milieuvriendelijker bouwsysteem, waarin de eigenschappen van het gebouw ook meespelen. Geluidsbeheersing beïnvloedt de prestaties van een gebouw en daardoor ook de aantrekkelijkheid ervan voor potentiële kopers en huurders.

Systemen die geluid dempen worden steeds gangbaarder bij ontwerpers, omdat ze steeds goedkoper en verfijnder worden en tevens beter af te stellen zijn voor verschillende doeleinden. Akoestiek wordt in het algemeen beter erkend, en dier oplossingen worden steeds beter in interieur-indelingen geïntegreerd.  

De invloed van akoestiek op de interieurontwerp

Omdat geluid zo'n grote invloed heeft op ons welzijn, moet elke ruimte akoestisch behandeld worden, want zonder de juiste akoestische metingen kan geluid storend lawaai worden.

Akoestiek is een belangrijk aandachtspunt bij het ontwerpen van oplossingen. Het is inmiddels een vast onderdeel van de vroege ontwerpfase geworden, want ontwerpers en architecten denken nu na over "Waar zijn de mensen, en wat moet er gedaan worden om ze zich meer op hun gemak te laten voelen bij interactie binnen de ruimte?"

De akoestiek van een ruimte moet samen met de binnenhuisarchitectuur overwogen en ontworpen worden. Omdat het een integraal deel van het interieur is, ben je in staat om de juiste akoestische inrichting voor je ruimte te krijgen. De noodzaak van een goede akoestiek is nu een onmisbaar onderdeel van de binnenhuisarchitectuur, omdat er in elke ruimte en kamer behoefte is aan hoorbare gedeelten en geluidsbeheersing.

Waarom akoestische tegels en panelen?    

Het kiezen van akoestische plafondoplossingen is kiezen voor een beter en duurzamer binnenmilieu. 

Het akoestisch ontwerp past naadloos in de binnenhuisinrichting dankzij de vele aantrekkelijke mogelijkheden

De akoestische panelen van Rockfon zijn gemaakt van steenwol, dus ze zijn ontworpen om geluidsproblemen te verminderen of weg te nemen en mooie akoestiek in kamers en ruimtes te creëren.

De geluidsabsorberende materialen beheersen het lawaai, verlagen de nagalmtijd en creëren ruimten die net zo mooi klinken als ze eruit zien: