Minder lawaai in scholen en een verbeterd leerproces

11 juni 2020

Tijdens een Poolse prijsvraag werden studenten bewust gemaakt van lawaai en werd aangetoond dat lawaai bestreden kan en moet worden.

kinderen in de klas met akoestische plafonds

Hoe luidruchtig kan een klaslokaal zijn?

Een van de grootste stoorzenders voor leerlingen en leerkrachten is lawaai. Scholen kunnen zeer luide plaatsen zijn waar zowel leerlingen als leerkrachten vaak worden afgeleid en geïrriteerd door ongewenste geluiden. Als de geluiden te hard worden, krijgen leerkrachten vaak last van hoofdpijn en vermoeidheid, terwijl kinderen hun vermogen om zich te concentreren en effectief te leren kunnen verliezen. In sommige Poolse scholen kan het lawaai de aanbevolen niveaus overschrijden en luider worden dan het lawaai dat je ervaart op een drukke weg of in de buurt van een luchthaven of zelfs in een lawaaierig restaurant. Lawaai kan een lastig probleem zijn in overvolle basisscholen in Polen, die vaak zijn gebouwd in ouderwetse gebouwen. Het Instituut voor Fysiologie en Pathologie van het Gehoor in Warschau merkt op dat blootstelling aan "akoestische smog" de gehoorcellen beschadigt.

PL, Poznan, Marcin Sakson, Front Architects, Education, Rockfon Eclipse, Rockfon Samson, Circle, 600x600 white, green

School in Poznan

Comfortabele akoestiek en inspirerend design in een Poolse school

Rockfon® Eclipse™ akoestische eilanden en wandpanelen hebben bijgedragen aan de verbetering van het leerproces op de basisschool in PoznaÅ„. In het nieuwe gedeelte van deze school is optimale akoestische absorptie geïntroduceerd in alle klaslokalen, de bibliotheek, de lerarenkamer en de gangen. De nagalmtijd is geminimaliseerd, zodat de leerlingen duidelijker kunnen horen wat de leraren zeggen. "Naast de akoestische eigenschappen zijn de akoestische oplossingen van Rockfon ook een geweldig hulpmiddel bij het interieurontwerp. In deze school vullen ze de hardheid van de betonnen oppervlakken perfect aan met de zachte vormen en kleuren", zegt Marcin Sakson van Front Architects, het ontwerpbureau dat verantwoordelijk is voor de uitbreiding van de school. De positieve effecten van de akoestische eilanden en wandpanelen zijn duidelijk merkbaar voor de leerkrachten die in de school werken. 67% van hen is van mening dat de akoestische oplossingen de concentratie van de leerlingen hebben verbeterd.  Anna Nowicka, geschiedenislerares aan basisschool nr. 46, zegt: "Ik heb gemerkt dat de leerlingen in de nieuwe klaslokalen beter leren, en vooral dat ze de stof sneller onder de knie krijgen en beter werken tijdens de lessen. De panelen creëren een prettige, rustige sfeer in het lokaal. Dergelijke onconventionele wand- en plafonddecoratie kan de leerlingen volgens mij ook inspireren om creatiever te zijn. "

Een speciaal project voor Poolse scholen

Eind 2019 organiseerde Rockfon een landelijke wedstrijd voor basisscholen in Polen. De belangrijkste doelstelling van de campagne was om zowel de leerlingen als de onderwijsinstellingen zelf bewust te maken van de effecten van geluidsoverlast op scholen en de oplossingen die beschikbaar zijn om deze te minimaliseren. Naast individuele prijzen voor leerlingen - voor de beste inzendingen voor de wedstrijd - waren er ook prijzen en erkenningen voor de scholen zelf. In het kader van de campagne werd de leerlingen gevraagd artistieke en literaire werken te maken rondom het thema akoestiek ("De geluiden van mijn school").  Maar liefst 175 leerlingen uit heel Polen namen deel aan de wedstrijd. Dankzij hun werk kan je zien hoe lawaai wordt ervaren door de ogen van een kind. Alle inzendingen voor de wedstrijd zijn bijzonder creatief en tonen de emoties die gepaard gaan met het lawaai op school, waarvan de meeste gekoppeld zijn aan negatieve of ongemakkelijke geluiden.

"De geluiden van mijn school"

De beste en meest creatieve uitingen bleken afkomstig te zijn van leerlingen van basisscholen in Sulechów, SÅ‚upca en BÅ‚aszki - allemaal kleine steden met enkele duizenden inwoners. Als beloning voor hun deelname voerden specialisten van Rockfon geluidsmetingen uit en boden ze ondersteuning met aanbevelingen en implementatie van akoestische oplossingen in de klaslokalen. Daarnaast werden ook vooraanstaande leerlingen van andere scholen in Pleszew, PiÅ‚awa Dolna, Leipzig, SzydÅ‚ów, Pielgrzymowice, PoÅ‚czyn-Zdrój en WrocÅ‚aw beloond voor hun deelname. Voor hun scholen heeft Rockfon professioneel, op het daar gemeten geluid gebaseerd advies gegeven voor het gebruik van akoestische oplossingen van hoge kwaliteit. We zullen het effect van de akoestische modernisering dankzij de prijsvraag "De geluiden van mijn school" in september zien wanneer iedereen na de zomervakantie weer naar school gaat.

Ons doel is minder lawaai en beter leren op scholen

Prof. Krystyna Pawlas, audioloog en specialist in arbeidshygiëne en milieuhygiëne aan de Medische Universiteit van Wroclaw meldt: "Lawaai veroorzaakt eerst vermoeidheid, dan irriteert het en leidt het uiteindelijk tot woede. Er zijn studies die aantonen dat er meer agressie is op middelbare scholen. Kinderen in dergelijke instellingen leren minder, hebben een slechtere woordenschat omdat lawaai de communicatie verstoort." Rockfon heeft altijd geluisterd naar de behoeften van leerkrachten en studenten en heeft geholpen om akoestische omgevingen te verbeteren met hoogwaardige en duurzame oplossingen. Onze akoestische plafonds en panelen bieden een kleurrijk design en kunnen ook een inspirerende en leuke sfeer creëren waarin ruimtes verbeterd kunnen worden voor leren en welzijn.

Ik merk dat leerlingen in de nieuwe klaslokalen beter leren, en vooral de stof sneller leren en beter werken tijdens de lessen. Dergelijke onconventionele wand- en plafonddecoratie kan naar mijn mening ook studenten inspireren om creatiever te zijn.

Anna Nowicka

leraar geschiedenis op de basisschool in Poznan