Onze Global Acoustics Ambassador, Pascal van Dort, had een gesprek met Anja Dirks over wat volgens haar het ontwerp- en bouwproces in de toekomst zal bepalen. Het gaat niet meer alleen om de esthetiek, maar ook om het begrip van de behoeften van de gebruikers en de manier waarop zij gebruik maken van de ruimte, zowel nu als in de toekomst.
Anja Dirks is eigenaar van Studio id+, een bureau dat zich specialiseert in het ontwerpen van gezonde omgevingen op basis van de beleving van mensen. De focus ligt op het verbinden van onderzoek met ontwerp. Anja Dirks heeft een passie voor het fysieke interieur van gebouwen en streeft ernaar om haar onderzoek te verbinden met interieurarchitectuur.
Evidence-based design - hoe maak je een ontwerp waarin de mens centraal staat?
Bij het uitvoeren van een renovatie of nieuwbouw zijn er heel wat overwegingen die moeten worden overwogen en geëvalueerd.
De voortdurende interactie tussen de bewoners en het binnenklimaat beïnvloedt de manier waarop we werken en de manier waarop we genezen, wat betekent dat optimale omstandigheden die het herstel van een patiënt ondersteunen van cruciaal belang zijn.
Evidence-based design is een proces van het nemen van beslissingen op basis van geloofwaardig onderzoek bij het ontwerpen en bouwen van fysieke omgevingen, die de optimalisatie van de omgeving mogelijk maken voor de best mogelijke resultaten. Het groeiende bewustzijn van hoe de fysieke omgeving bijdraagt tot ons welzijn en onze gezondheid heeft een vraag gecreëerd naar meer mensgerichte ontwerpen.
Kan je uitleggen waarom jouw bedrijf Studio id+ gezonde omgevingen ontwerpt op basis van menselijke ervaring?
“Sommigen baseren hun ontwerp op het fantastische licht dat van de straat afkomt en komen dan tot de conclusie dat gebouwen meer zijn dan alleen een omheining van kantoorruimten. Als interieurontwerpers, architecten en constructeurs moeten wij de ervaring van de gebruikers in hun geheel zien voordat wij een project overwegen, aangezien de werkomgeving bijdraagt aan hun gezondheid en welzijn.”
“Ruimtes zijn ons meest verbruikte product. Onze ontwerpers beseffen het volledige potentieel van het ontwerp van een ruimte en hoe die ons leven en welzijn beïnvloedt. Bij het ontwerpen moeten we rekening houden met de beleving van de gebruikers, zodat leerlingen een betere ervaring krijgen in de schoolruimtes en kwetsbare groepen in het ziekenhuis erop kunnen vertrouwen dat de ruimtes bijdragen aan een beter genezingsproces.
Het ontwerpen van een nieuw gebouw moet voldoen aan het nieuwste onderzoek op het gebied van werkvormen, omdat de bestaande kennis ons in staat stelt te ontwerpen voor gezondere, veiligere en betere werkomgevingen. Wij willen dan ook dat al onze ontwerpen hierop worden getoetst.
Ik herinner me een experiment met dementie en binnenhuisarchitectuur. Een kamer had een heel mooi interieurontwerp met acht stoelen, maar de rest van het meubilair was vrij klinisch. Het verwarde de patiënten omdat ze niet meer wisten waar ze moesten gaan zitten omdat alles er hetzelfde uitzag. Het experiment was dus gericht op de vraag welke impact een stoel kan hebben op mensen met dementie. De bewoners werd gevraagd hun stoel naar de gemeenschappelijke ruimte te brengen. De resultaten waren positief: de bewoners wisten waar ze in de ruimte moesten gaan zitten omdat ze hun stoel herkenden en zich comfortabel voelden in de omgeving.
Bij Studio id+ geloven we dat een ontwerp van een ruimte zich blijft ontwikkelen en de realisatie van een ruimte niet stopt, het leeft als het ware. De interactie met de bewoners is wat wij menselijke ervaring noemen en dat moet de drijvende kracht zijn achter elk element en toekomstig ontwerp van een ruimte."
Anja Dirks
In 2010 startte Anja Dirks het bureau Studio id+ met de focus op het koppelen van onderzoek en design. Gezien haar achtergrond ligt haar hart bij het fysieke interieur van gebouwen.
Naast het verbinden van onderzoek in haar werk, zocht zij ook naar de rol en positie van interieurarchitectuur en de verbinding met architectuur en landschap. Deze zoektocht heeft haar ook buiten het bureau diverse nevenfuncties opgeleverd.
Na een bestuursperiode bij de Beroepsvereniging van Nederlandse Interieurarchitecten bekleedde zij vier jaar de functie van voorzitter van de Europese Raad van Interieurarchitecten. Binnen haar rol als projectleider van het project 'Here Comes The Sun' voor Atelier Rijksbouwmeester van het Rijksvastgoedbedrijf zet zij innovaties in de ontwerpbranche op de kaart.