De nieuwe Rockfon® Eclipse™

21 april 2017

Het akoestische en esthetische plafondeiland voor gebouwen met een industrieel interieur.

Rockfon Eclipse® Islands installed in the open plan office space of IIH Nordic, Copenhagen, Denmark

Rockfon Eclipse® Islands installed in the open plan office space of IIH Nordic, Copenhagen, Denmark

De eilanden zijn helderwit, kaderloos en kenmerken zich door een strakke kantafwerking. Ze absorberen geluid aan zowel de zichtzijde als de rugzijde. Een standaard vierkant plafondeiland (1160 x 1160 x 40 mm) heeft hierdoor een Aeq van 2,5 m2 per element bij een frequentie van 1000 Hertz en dus een uitzonderlijk hoge geluidsabsorptie. De eilanden zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, afmetingen en kleuren. Naast zes standaardvormen (vierkant, rechthoek, cirkel, driehoek, zeshoek en ellips) is iedere vrije vorm op maat mogelijk. De Eclipse-eilanden laten zich eenvoudig combineren met verlichting die in het paneel kan worden geïntegreerd.

Met Eclipse beantwoordt Rockfon aan de toenemende vraag naar een plafondoplossing die even functioneel als fraai is. ‘Door de toenemende aandacht voor de invloed van een gebouw op de gezondheid van de gebruiker, zoeken architecten steeds vaker naar een combinatie van minimalistisch design én goede akoestiek’, signaleert Casper Landewers van Fleurbaaij Totaal Afbouw uit Aalten. Vooral veel industrieel vormgegeven gebouwen kampen volgens Landewers met akoestisch problemen. ‘De weerkaatsing van geluid door toepassing van harde bouwmaterialen, zoals bouwkundige plafonds van beton en veel glas, wordt vaak onvoldoende geabsorbeerd. We krijgen daarom ook veel aanvragen van gebruikers die de akoestiek achteraf willen verbeteren.’

Design en akoestiek gaan steeds vaker hand in hand door trend van sociale duurzaamheid.

Casper Landewers

Fleurbaaij Totaal Afbouw uit Aalten

Nagalmtijd verminderen

Fleurbaaij Totaal Afbouw paste Rockfon Eclipse plafondeilanden in de ontwikkelfase al enkele malen toe. Zo maakte de afbouwer in restaurant Uno in Zwolle met vierkante zwarte Eclipse Color-all Special plafondeilanden (1160 x 1160 x 40 mm) een einde aan klachten van klanten over de akoestiek. En vierkante en ronde Eclipse-eilanden losten akoestische problemen op voor de medewerkers van de gemeente Aalten, die in een tot kantoor getransformeerde bank hun werkplek hebben.

In dit laatst genoemde project is in het voormalige bankgebouw in de kelder één groot kantoorgebied gerealiseerd inclusief een keuken met lunchplek. Casper Landewers: ‘Door de vele harde afwerkingsmaterialen, was er sprake van een aanzienlijke nagalmtijd (1,5 secondes). Hierdoor was de ruimte onprettig om in te verblijven. Daarbij hadden de medewerkers last van geluiden van collega’s. Als oplossing zijn er in de ruimte Rockfon Eclipse Rectangle panelen toegepast. Deze zijn gecombineerd met Rockfon Eclipse Circles. Met als resultaat, dat de nagalmtijd beduidend is verminderd naar 0,6 secondes.

Hierdoor kunnen medewerkers weer prettig bellen, zonder dat men last heeft van elkaar. Ook is door het aanpakken van de akoestiek door middel van de nieuwe plafondeilanden, het houden van bijvoorbeeld een teamoverleg in de bezette ruimte een stuk prettiger.’

Esthetische oplossing

Naast gebouwen waarin het bouwkundige plafond zichtbaar blijft, kunnen de vernieuwde plafondeilanden ook worden toegepast als meer akoestisch en esthetisch fraaier alternatief voor bijvoorbeeld een niet-akoestisch plafond van gips. Ook kan Eclipse dienen als aanvulling op minder akoestische verlaagde plafonds. Dit ten behoeve van akoestische correcties.

De nieuwe Eclipse is een kaderloos plafondeiland met een strakke, rechte kantafwerking. De plafondeilanden zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen in combinatie met een onbeperkte kleurenkeuze op basis van NCS. De standaardafmeting van een vierkant eiland is 1160 x 1160 x 40 mm. Bij een afhanghoogte van 500 mm heeft dit element een geluidsabsorptie van Aeq van 2,5 m2 per element (frequentie van 1000 Hz).

Op de zichtzijde van de Rockfon Eclipse is een wit mineraalvlies aangebracht voorzien van een coating met microscopisch kleine keramische deeltjes. Deze afwerking zorgt aan de zichtzijde voor een extreem wit oppervlak; de L-waarde (witheidswaarde) bedraagt 94,5 conform ISO7724, gemeten op een schaal van 1 tot 100. Op de rugzijde is een wit akoestisch vlies aangebracht. Door de combinatie van witheid en het gladde matte oppervlak heeft de Eclipse ook een zeer hoge lichtreflectie (87% aan de zichtzijde, 79% rugzijde) en lichtdiffusie (> 99%). Dit zorgt voor optimale verspreiding – en weerkaatsing van daglicht waardoor minder kunstverlichting nodig is.

Betonkernactivering

Om ook bij betonkernactivering te zorgen voor een goede ruimteakoestiek, is het toepassen van de Eclipse eilanden uitermate geschikt. De eilanden laten zich snel en gemakkelijk installeren en kunnen afzonderlijk worden toegepast of op plaatsen waar een traditioneel verlaagd plafond niet kan worden geïnstalleerd.

Eclipse-eilanden zijn toepasbaar in elk gebouw waarin belangrijke eisen worden gesteld aan akoestiek en interieur zoals in winkels, zorgcentra, kantoren en schoollokalen. Vanaf 1 april 2017 is de nieuwe Eclipse verkrijgbaar.

Gerelateerde artikelen