ROCKWOOL Roermond versnelt CO2-reductie met elektrificatie van het smeltproces

11 maart 2024

ROCKWOOL Roermond gaat twee productielijnen ombouwen naar een innovatieve elektrische smelttechnologie op basis van groene energie. Eénmaal in gebruik zal de CO2-uitstoot op deze lijnen naar verwachting met maar liefst 80 procent verminderen, wat resulteert in een afname van meer dan de helft van de totale CO2-uitstoot van de gehele fabriek.

De planning is dat in de periode 2025-2027 de ombouw naar het geëlektrificeerde smeltproces gereed zal zijn. De technische werkzaamheden zijn nu al volop aan de gang. ROCKWOOL heeft enkele jaren geleden al besloten de netaansluitingscapaciteit naar de Roermondse fabriek uit te breiden.

"We zijn trots op de significante bijdrage die de elektrificatie van beide lijnen levert aan onze inspanningen om de klimaatdoelstellingen te behalen", aldus Jos Dumoulin, Technical Director bij ROCKWOOL. "Dit versnelt ons traject om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en versterkt onze marktpositie als duurzaam bedrijf."

De implementatie van deze innovatieve technologie wordt uitgevoerd met steun van de Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken.

ROCKWOOL blijft niet stilzitten en is vastbesloten om verdere stappen te zetten richting een koolstofarme economie. Naast de ontwikkeling en implementatie van nieuwe technologieën, is het bedrijf in overleg met de overheid om de beschikbaarheid van koolstofarme energie te waarborgen, hetzij in de vorm van elektriciteit of waterstof.

ROCKWOOL is met circa 1.200 medewerkers één van de grotere werkgevers van Midden-Limburg en levert met haar producten een wezenlijke bijdrage aan de klimaat- en energietransitie. Daarmee is het een deel van de oplossing voor de huidige klimaatuitdagingen. De producten uit Roermond worden grotendeels toegepast in bouw-, renovatie- en isolatieprojecten in de Benelux. De ‘footprint’ van het productieproces wordt daarbij volledig gecompenseerd door de milieuwinst in eigen land en omgeving. Met de positieve impact van de producten die hier gemaakt worden, levert ROCKWOOL een significante bijdrage aan de verduurzamingsopgave in Nederland.

Ook de Rockfon producten die in Roermond geproduceerd worden, leveren dankzij deze innovatie straks een nog grotere bijdrage aan een duurzame toekomst voor iedereen. Meer weten over de positieve effecten van de akoestische plafond- en wandoplossingen van Rockfon op het gebied van welzijn, gezondheid en duurzaamheid? Lees hier meer.

We zijn trots op de significante bijdrage die de elektrificatie van beide lijnen levert aan onze inspanningen om de klimaatdoelstellingen te behalen.

Jos Dumoulin

Technical Director bij ROCKWOOL